TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Vogt, Fritz

Geboortedatum:
7 maart 1918 (München/Beieren, Duitsland)
Overlijdensdatum:
3 april 1945 (HVP Fürstenfelde-Graz/Stiermarken, Oostenrijk)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Fritz Vogt overleed op 3 april 1945 aan zijn verwondingen te Graz. Zijn laatste functie was Kommandeur SS-Panzer-Aufklärungs-Abteilung 5 "Wiking" met de rang van SS-Strumbannführer.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
23 september 1939
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
27 mei 1940
Eisernes Kreuz 1. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Obersturmführer
Eenheid:
Stoßtruppführer 2. / SS-Aufklärungs-Abteilung / SS-Verfügungs-Division / XXXXI.Armee-Korps
Toegekend op:
4 september 1940
De aanbeveling voor het Ritterkreuz van Vogt luidt als volgt:
SS-Obersturmführer Vogt was officier in de SS-V Division's Aufklärungs-Abteilung. Hij onderscheidde zich tijdens de campagne in Polen als pelotonsleider van een Motor Infanterie Peloton. Hij was de eerste van zijn bataljon die werd onderscheiden met het EK 2 en voorgedragen voor het EK 1 wegens diverse verkenningsacties.
Bij het begin van de grote slag om Frankrijk kreeg zijn aanvalsgroep tot taak een brug over het Maas-Waalkanaal te veroveren en te behouden. Hoewel de brug vernield werd, voerde hij zijn opdracht met durf en groot succes uit. Hij slaagde er met 4 man in de door de vijnand bezette oever te bereiken. Ondanks dat hij gewond raakte, ruimde hij veel bunkers op en dwong soldaten in naastliggende stellingen zich over te geven. Door deze geslaagde actie werden de hem volgende eenheden van een Mitrailleurbataljon in staat gesteld het kanaal over te steken. Een bijkomend succes was dat de Nederlanders hun zwaar versterkte bunkers langs het kanaal moesten opgeven. In de dagen die volgden, leidde Vogt meer dan 20 patrouilles die contact maakten met de vijand. Die waren ook zeer succesvol. De toekenning van het EK 1 en de erop volgende bevordering tot SS-Obersturmführer wegens dapperheid tegenover de vijand vormden de uiterlijke kenmerken van deze erkenning.
202e Verlening.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Obersturmführer
Eenheid:
2. / SS-Aufklärungs-Abteilung "Das Reich"
Toegekend op:
8 februari 1942
Deutsches Kreuz in Gold
Verlening 64/6.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Hauptsturmführer
Eenheid:
Kommandeur I. / SS-Grenadier-Regiment 23 "Norge" / SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Division „Nordland“ / IV.SS-Panzer-Korps / Heeresgruppe Süd
Toegekend op:
16 maart 1945
Aanbeveling:
Vanaf 5 januari 1945 steunde het bataljon van Vogt de aanval van de Wiking Panzergruppe door de Vertes bergen naar Boedapest. Zeven dagen lang verdedigde het bataljon zich op de binnenplaats van het landgoed Hegyik. In de nacht van 6 januari kwam Vogt's bataljon, dat in Pettend lag, midden in een aanval door een Russisch tankkorps terecht. In het donker drongen hij en zijn bataljon door tot in de zuidwesthoek van het landgoed en vernietigden daar 53 tanks. Vogt zelf vernietigde er 3 met pantservuisten.
785e Verlening.
Ritterkreuz mit Eichenlaub

Bronnen

Foto