TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zehender, August Friedrich

Geboortedatum:
28 april 1903 (Aalen/Württemberg, Duitsland)
Overlijdensdatum:
11 februari 1945 (nabij Boedapest, Hongarije)
Begraven op:
Duitse-Hongaarse Oorlogsbegraafplaats Budaörs
Vak: 1. 
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Vermeld als onbekend.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Hauptsturmführer (Kapitein)
Eenheid:
Chef 4./SS-Regiment "Deutschland"
Toegekend op:
14 september 1939
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Hauptsturmführer (Kapitein)
Eenheid:
Chef 4./SS-Regiment "Deutschland"
Toegekend op:
18 juni 1940
Eisernes Kreuz 1. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Sturmbannführer (Majoor)
Eenheid:
Kommandeur SS-Kavallerie-Regiment 2 / SS-Kavallerie-Division
Toegekend op:
16 oktober 1942
Verlening 211/30.
Deutsches Kreuz in Gold
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Obersturmbannführer (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Kommandeur SS-Kavallerie-Regiment 2 / SS-Kavallerie-Division / 9.Armee / Heeresgruppe Mitte
Toegekend op:
10 maart 1943
De aanbeveling voor zijn Ritterkreuz luidt als volgt:
Op 26 november 1942 kwam het SS-Kavalerie Regiment 2 in actie om de doorbraak ten zuiden van Belyi te blokkeren. Na een geforceerde mars bereikte de eenheid Baturino en kreeg opdracht paraat te zijn voor actie op orders van de divisie. Een snelle verkenning toonde aan dat de vijand in Cholomedina lag met ongeveer 25 tanks en 300 tot 400 man nadat hij dat bereikt had met de achterhoede van het 1ste Regiment.
Het grote gevaar inziend dat de flanken van de oprukkende divisie bedreigde en de uitvoering van de door de divisie opgedragen taken in twijfel trekkend, viel SS-Obersturmbannführer Zehender, tegen de orders van de divisie in en op eigen initiatief om 24:00 uur in helder maanlicht aan, gesteund door een batterij licht veldgeschut en een 88mm luchtdoelkanon. Na een moeilijk gevecht verdreef hij de vijand uit Cholomedina.
De volgende dag probeerde de vijand met sterkere eenheden Cholomedina te heroveren en de weg die door het dorp liep die van groot belang was voor zijn gemotorizeerde eenheden en als mars- en bevoorradingsroute. Ondanks de zware verliezen die zijn regiment leed, behield SS-Obersturmbannfüher Zehender de linie gedurende de volgende 2 dagen met zijn persoonlijke tussenkomst door zijn mannen voortdurend tot voorbeeld te zijn hoe door te vechten. Door zijn actie werd de voortgang van de vijand uiteindelijk gestopt en het oprollen van het front, een daarmee een verbreding van het penetratiepunt met succes voorkomen.
Op 2 december 1942 stelde SS-Obersturmbannfüher Zehender uit verkenningen en verklaringen van deserteurs vast dat er een aanval zou worden gelanceerd vanuit de bossen. Op eigen initiatief viel hij aan met het skibataljon dat aan hem was toegevoegd, trok met een compagnie om de vijandelijke flankeenheden heen en bestookte de voorraden van de tegenstander. Talloze veldkeukens, bevoorradingsdepots en voertuigen met brandstof en munitie werden opgeblazen.
Het bataljon was 24 uur lang omsingeld maar dankzij de goede leiding en het voorbeeldig optreden van SS-Obersturmbannführer Zehender braken ze door de vijandelijke omsingeling. Door deze aanval werd de opmars van de vijand verhinderd die tot doel had – voor het laatst vanwege de hoge verliezen – door de zwak bezette stellingen aan de weg heen te breken. Met de inzet van het regiment voor de verovering van Cholomedina en de weg door het dorp en de aanval op eigen initiatief in de rug van de vijandelijke stellingen, oogstte Zehender veel lof tijdens deze geslaagde operatie. Het leidde tot de omsingeling en vernietiging van de vijandelijke troepen die ten zuiden van Belyj waren doorgebroken.
De toekenning van het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes aan SS-Obersturmbannführer Zehender is meer dan verdiend. Hij heeft zich herhaaldelijk onderscheiden door zijn besluitvaardigheid tijdens de campagnes in Polen, Frankrijk, Servië, Griekenland en de campagne in het Oosten met het SS-Regiment Deutschland. Zehender is drager van het Deutsches Kreuz in Gold en raakte al 3 maal gewond.
1586e Verlening.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Brigadeführer / Generalmajor der Waffen-SS (Brigadegeneraal)
Eenheid:
Kommandeur 22.SS-Freiwilligen-Kavallerie-Division "Maria Theresia" / Festung Budapest
Toegekend op:
1 februari 1945
Ritterkreuz mit Eichenlaub
Hem werd het Eichenlaub toegekend wegens de felle tegenstand die zijn divisie leverde tijdens het 52 dagen durende beleg van Boedapest waar ze in het zuidelijke deel van de stad vochten. Zehender sneuvelde kort daarna tijdens een poging uit de stad uit te breken.
722e Verlening.

Bronnen

Foto