TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Smith, Ernest Alvia "Smokey"

Geboortedatum:
3 mei 1914 (New Westminster, British Columbia, Canada)
Overlijdensdatum:
3 augustus 2005 (Vancouver, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
The Seaforth Highlanders of Canada, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, British Army
Toegekend op:
18 december 1944
Voordracht:
"Tijdens een actie in de nacht van 21 op 22 oktober 1994 bij de Savio rivier in Noord-ItaliŽ, werd aan een Canadese Infanterie Brigade de opdracht gegeven om een bruggehoofd te vestigen. De Seaford Highlanders of Canada werden uitgekozen om de aanval te leiden en in zeer ongunstige weersomstandigheden staken ze de rivier over en wisten ze, ondanks hevig verzet van de vijand, hun doel te bereiken.

Zware regenval had er voor gezorgd dat het peil van de rivier sterk was gestegen in vijf uur tijd en vanwege de zachte en vertikale oevers was het onmogelijk om tanks en anti-tank wapens over te zetten om de infanteristen te steunen.

Toen de voorste eenheid haar positie trachtte te versterken, werd zij plots aangevallen door een groep van drie Mark V Panther tanks, ondersteund door twee stuks gemotoriseerd geschut en ongeveer 30 infanteristen, leek de situatie hopeloos.

Onder zwaar vuur van ee aanstormende tanks, leidde soldaat Smith, terwijl hij veel initiatief en inspirerend leiderschap toonde, zijn P.I.A.T. Groep van twee man over een open veld naar een positie van waar de P.I.A.T. het best kon worden ingezet. Een militair achterlatend bij het wapen, stak soldaat Smith de weg over met een metgezel en bemachtigde nog een P.I.A.T. Bijna onmiddellijk kwam een vijandelijke tank al vurend met de machinegeweren over de weg aanrijden. De metgezel van soldaat Smith raakte gewond. Op korte afstand en in het volle zicht van de vijand, vuurde soldaat Smith de P.I.A.T. en raakte de tank, waarmee het buiten gevecht werd gesteld. Tien Duitse infanteristen sprongen van de tank en vielen hem aan met Schmeissers en granaten. Zonder aarzeling rende soldaat Smith de weg op en schoot op de vijand met zijn Tommy-gun, vier Duitsers dodend en de anderen terug dringend. Bijna onmiddellijk opende de andere tank het vuur en meer infanteristen drongen op naar SMith zijn positie. Onder het oppakken van enkele verlaten Tommy-gun magazijnen uit een kuil, behield hij zijn positie, beschermde hij zijn kameraden en bevocht hij de vijand tot deze uiteindelijk de aanval opgaven en zich terugtrokken.

Tegen deze tijd waren een tank en beide stuks gemotoriseerd geschut uitgeschakeld, maar een andere tank opende het vuur vanaf grotere afstand. Soldaat Smith, nog immer onder vijandelijk vuur, hielp zijn gewonde vriend om dekking te zoeken en bezorgde hem medische hulp in een nabijgelegen gebouw. Hierna keerde hij terug naar izjn positie naast de weg en wachtte eventuele verdere aanvallen af.

Geen verdere aanvallen werden ondernomen en als resultaat wist het bataljon het bruggehoofd te behouden, wat van groot belang was voor de gehele operatie, die leidde tot het innemen van San Giorgio Di Cesena en een verder optrekken naar de rivier Ronco.

Aldus, door vastberadenheid, toeweiding aan zijn opdracht en grote moed van deze soldaat, waren zijn kameraden zodanig geÔnspireerd het bruggehoofd te behouden tegenover alle vijandelijke aanvallen, wachtend op de aankomst van eigen tanks en anti-tankgeschut, enkele uren later."
Later gepromoveerd tot de rang van sergeant.

Victoria Cross (VC)
Toegekend op:
1953
Queen Elizabeth II's Coronation Medal 1953
Toegekend op:
1977
Queen Elizabeth II Silver Jubilee Medal
Toegekend op:
1995
Member of the Order of Canada
Toegekend op:
2002
Queen Elizabeth II Golden Jubilee Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend met gesp voor overzeese dienst.
Canadian Volunteer Service Medal

Bronnen