De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Stokes, James

Geboortedatum:
6 februari 1915 (Hutchesontown/Lanark, Schotland)
Overlijdensdatum:
1 maart 1945 (Kervenheim, Duitsland)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Reichswald Forest
Vak: 62. Rij: E. Graf: 14.
Dienstnummer:
1592376
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
2nd Battalion Kingís Shropshire Light Infantry, 185th Infantry Brigade, 3rd Mechanised Division, British Army
Toegekend op:
17 april 1945
Aanbeveling:
Private Stokes was op 1 maart 1945 in Nederland lid van de voorste sectie van een peloton bij de vaanval op Kervenheim. Tijdens hun opmars kwam het peloton onder zwaar vuur van geweren en mitrailleurs vanuit een boerderij en werd vastgenageld. De pelotonscommandant begon het peloton te hergroeperen toen Pvt. Stokes, zonder op bevelen te wachten, overeind kwam en vurend vanaf de heup rende hij door het vijandelijke vuur en men zag hem de boerderij binnen gaan. Het vijandelijke vuur hield op en Pvt. Stokes kwam naar buiten met 12 gevangenen. Tijdens die actie raakte hij gewond aan zijn nek. Deze actie stelde het peloton in staat de opmars naar het volgende doel voort te zetten en Pvt. Stokes kreeg bevel terug te gaan naar de verbandpost van het regiment. Hij weigerde te gaan en bleef verder trekken met zijn peloton.
Bij de nadering van het tweede doel kwam het peloton weer onder zwaar vuur vanuit een huis aan de linkerkant. Weer zonder op bevelen te wachten bestormde Pvt. Stokes het huis alleen, vurend vanaf de heup. Men zag dat hij zijn wapen liet vallen en gewond op de grond viel. Een ogennblik later kwam hij echter weer overeind, pakte zijn wapen op en ging verder, ondanks het zeer intensieve vuur dat niet alleen op hem lag maar ook op de rest van het peloton. Hij ging het huis binnen en al het vuur er vandaan hield op. Daarna ging hij weer terug naar zijn peloton dat dankzij zijn moed verder op het kunnen trekken en bracht nog vijf gevangenen mee.
In deze fase was de compagnie zich aan het opstellen voor de laatste aanval op het doel, een groep huizen die een vijandelijke versterking vormden. Weer zonder op bevelen te wachten rende Pvt. Stokes, hoewel hij nu ernstig gewond was en aan bloedverlies leed, de resterende 60 meter naar het doel, vurend vanaf de heup terwijl hij zich door het zware vuur werkte. Uiteindelijk viel hij, 20 meter vanaf de vijandelijke stelling en bleef tot het laatst doorvuren; terwijl de compagnie hem passeerde in de laatste bestorming stak hij zijn hand op en riep tot ziens. Men ontdekte dat Pvt. Stokes acht keer in zijn bovenlichaam was geraakt.
Het enige doel van Pvt. Stokes gedurende deze hele actie was het doden van vijanden, ongeacht het persoonlijk risico. Met zijn uitzonderlijke moed, zijn plichtsbesef en zijn uitstekende voorbeeld inspireerde hij allen om hem heen en verzekerde op een kritiek moment het succes van de aanval; bovendien bespaarde hij met zijn zelf-opoffering zijn peloton en zijn compagnie veel ernstig gewonden.

LG 370332011.
James Stokes VC was de laatste tijdens de oorlog in Europa.
Victoria Cross (VC)

Bronnen

Foto's