TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

English, Robert Henry

    Geboortedatum:
    16 januari 1888 (Warrenton/Georgia, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    21 januari 1943 (California, Verenigde Staten)
    Begraven op:
    Arlington National Cemetery
    Vak: 8. Graf: 5118.
    Dienstnummer:
    0-7724
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Robert Henry English werd op 16 januari 1888 in Warrenton, Georgia geboren. Hij studeerde aan de United States Naval Academy in de klas van 1911 en trad al snel in zijn carriëre toe tot de onderzeebootdienst. Hij kreeg het Navy Cross voor het heldhaftig redden van een officier in 1917, die na een explosie vast was komen te zitten in de O-5 (SS-66), terwijl hij commandant was van de O-4 (SS-65).

    Als Commandant van de USS Helena (CL-50) was hij één van de eerste die in staat bleek zijn schip in actie te brengen ten tijde van de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941. Hij werd bevelhebber van de Onderzeebootdienst in de US Pacific Fleet op 14 mei 1942. Op 21 januari 1943 kwam hij om het leven tijdens een vliegtuigongeval boven Californië.

    De USS English (DD-696), een Allen M. Sumner klasse torpedobootjager, werd in zijn eer naar hem vernoemd.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
    Rang:
    Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
    Eenheid:
    U.S.S. O-5, U.S. Navy
    Aanbeveling:
    Wegens opmerkelijke prestaties als bevelvoerend officier van de U.S.S. O-4 tijdens het belangrijke, vermoeiende een gevaarlijke werk: het patrouilleren in wateren vol met vijandelijke duikboten, destroyers en mijnen tijdens het beschermen van vitale konvooien met troepen en voorraden en bij offensieve en defensieve acties, fel en onophoudelijk uitgevoerd tegen alle vormen van vijandelijke marine activiteiten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
    Navy Cross
    Periode:
    Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
    Rang:
    Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
    Eenheid:
    U.S.S. O-5, U.S. Navy
    Aanbeveling:
    Wegens zijn heldhaftig optreden bij de explosie aan boord van de U.S.S. O-5. Lieutenant Commander English ging met gevaar voor eigen leven het achterste batterijcompartiment in dat vol stond met rook en brokstukken van de ontplofte batterijen en redde Lt-Cdr G.A. Trever van de verbrandingsdood.

    Tweede NC als gouden ster op het lint van de eerste medaille ontvangen.
    Navy Cross
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
    Eenheid:
    Commander, Submarines, Pacific Fleet, U.S. Navy
    Aanbeveling:
    Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke prestaties in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als Commandant Onderzeedienst, Stille Oceaanvloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die positie met grote verantwoordelijkheid leidde hij met uitgesproken bekwaamheid en vindingrijkheid de operaties van zijn dienst, met als gevolg dat zware schade werd toegebracht aan de vijandelijke schepen en scheepvaart. Met zijn voorbeeld van vasthoudendheid en plichtsbesef was hij grotendeels verantwoordelijk voor de hoge graad van paraatheid door zijn dienst bereikt.

    Commander in Chief: Serial 1158 (postuum toegekend)
    Distinguished Service Medal - Navy/USMC

    Bronnen

    Foto