TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Little, Ernest W.

    Geboortedatum:
    1 december 1918 (Rising Sun/Maryland, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    30 januari 1945 (Huppenbroich, Duitsland)
    Begraven op:
    Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
    Vak: F. Rij: 10. Graf: 6.
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Ernest W. Little werd geboren in Rising Sun, Maryland op 1 december 1918 als zoon van Norman Little en Aretha Gay Reed. Ernest Little had vijf broers en twee zussen. Na zijn schooltijd werkte bij verschillende bedrijven en was vrijwilliger bij de plaatselijke brandweer. In 1939 trouwde hij met Annie, waarbij hij twee kinderen kreeg: Dorothy Ann en Ernest Edward.

    In 1944 meldde Ernest Little zich aan bij het leger. Eind juli 1944 ging hij naar kamp Blanding in Florida waar hij werd opgeleid tot infanterist. Deze opleiding voltooide hij op 25 november 1944.

    Hij scheepte zich in te New York op 1e kerstdag 1944 en vertrok met de USS General JR Brooks in de kerstnacht van 1944 en 15 dagen later arriveerde hij in South Hampton in Engeland. Van daar ging het verder per boot naar Le Havre en daarna naar Tongeren in België, waar ze tijdelijk werden ingekwartierd. Hij werd ingedeeld bij 2nd Platoon, M Company, 3rd Batalion, 311th Infantry Regiment, 78th Infantry Division.

    Begin januari werd Ernest Little’s eenheid overgeplaatst naar het Hürtgenwald even buiten Simmerath waar vanaf september gevochten werd tegen een hardnekkige Duitse tegenstand die zich had ingegraven bij de Siegfried Linie. De uiteindelijke inzet van dit bloedige slagveld waren de Swammelmühle dammen bij het plaatsje Schmidt. Tegenover hen lagen de 6.000 soldaten van de 272e Volksgrenadierdivision die de doorgang naar de dammen bij Schmidt moesten beschermen.

    Na het eindigen van het Ardennenoffensief werden er plannen gemaakt om het gebied rondom de dam in handen te krijgen. De 78th Infantry Division bereidde zich voor op een groots opgezette aanval die de 30e januari zou plaatsvinden. De aanvallen zouden gericht zijn op de Duitse plaatsen Huppenbroich, Eicherscheid en Kesternich.

    Ernest W. Little’s compagnie had de opdracht om Huppenbroich te zuiveren van Duitse troepen. Het dorp werd zwaar verdedigd door Duitse SS eenheden. Het 2nd peloton had de instructie gekregen I Compagnie tijdens de aanval te ondersteunen en daarna weer terug te trekken.
    Tijdens de aanval hield Ernest W. Little samen met enkele ander soldaten zich schuil in een mijnschacht om te wachten op Amerikaanse pantsereenheden ter ondersteuning van de aanval. De mijnschacht kreeg een voltreffer waardoor bijna iedereen, waaronder Ernest W. Little, op slag werd gedood.

    Ernest W. Little werd overgebracht naar de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, Nederland waar hij zijn laatste rustplaats vond.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    Foto