TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zillmann, Erich (Sturmgeschütz-Brigade 245)

Geboortedatum:
10 januari 1912 (Kuschten/Posen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
9 augustus 1986 (Zaiseresweiher-Maulbronn/Baden-Württemberg, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1942
Medaille
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Stabswachtmeister
Eenheid:
3. Batterie, Sturmgeschütz-Abteilung 245
Toegekend op:
23 februari 1944
Deutsches Kreuz in Gold
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Stabswachtmeister
Eenheid:
Zugführer, 3. Batterie, Sturmgeschütz-Brigade 245
Toegekend op:
8 augustus 1944
Aanbeveling:
Toegekend wegens acties uitgevoerd met de 252. Infanterie-Division gedurende twee dagen in augustus 1944 bij Vilnius. De eenheid rechts van deze divisie was achteruit gedrongen waardoor zijn zuidelijke flank niet langer gedekt was. Voordat de 252 divisie eveneeens kon terugtrekken maakten de Sovjets direct gebruik van deze zwakte en bedreigden de divisie in de rug. Zillmann werd met zijn peloton veldgeschut en een peloton van de genie op weg gestuurd om de Russen te stoppen en de divisie in staat te stellen zich terug te trekken.
Toen hij contact maakter, schakelde Zillmann 3 stukken anti-tankgeschut uit en bracht de aanval tot staan. Toen de Sovjets probeerden zijn kleine Kampfgruppe met ongeveer twee compagnieën te passeren, lanceerde hij zijn eigen aanval op hun flank en joeg ze op de vlucht.
Rond het midden van de volgende dag, toen de divisie aan de terugtocht begon, slaagden 7 Soviet tanks met anti-tankgeschut op sleeptouw erin de vluchtroute van de Duitsers te bereiken en af te snijden. Zillmann lanceerde snel een tegenaanval en zijn peloton vernietigde 4 tanks en twee anti-tankkanonnen die in stelling probeerden te komen. Zodoende werd de weg vrijgemaakt en dankzij Zillmann's acties kon de terugtocht met succes worden voltooid.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen