TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alblas, Aart Hendrik "Aramis"

  Geboortedatum:
  20 september 1918 (Middelharnis, Nederland)
  Overlijdensdatum:
  7 september 1944 (Mauthausen, Oostenrijk)
  Begraven op:
  Monument en Graf Slachtoffers Englandspiel
  Nationaliteit:
  Nederlandse

  Biografie

  Woonde in Dordrecht, Prinsenstraat 23rood. Zoon van graanhandelaar Cornelis Alblas en Maria Adriana van der Pas. Ongehuwd. Officier Koninklijke Marine. Gereformeerd. In Dordrecht doorliep hij de Christelijke HBS. Op 4 september 1936 werd hij adelborst en vervolgens luitenant ter zee derde klasse. Lid verzet onder de schuilnaam Klaas. In april 1941 is Alblas met een speedboot naar Engeland overgestoken. Hij werd daar verbonden aan de Military Intelligence Section 6 (M.I.-6). Na te zijn gedropt boven bezet Nederlands gebied in de omgeving van Delfzijl opereerde Alblas langer dan een jaar in die omstreken. Op 16 juli 1942 is hij bij zijn verloofde in Den Haag gearresteerd na te zijn uitgepeild. Via de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel), Haaren en het huis van bewaring in Assen kwam hij in Mauthausen terecht. Na zeker honderd uren aaneen te zijn verhoord liet hij niets los over zijn werk. Ondervrager Joseph Schreieder had later veel lof voor Alblas en noemde hem ,,een prachtkerel, een echte idealist". Altijd droeg Alblas een bijbeltje bij zich. Als zeer gelovige gereformeerde man putte hij hier moed uit. Voor Alblas stond het woord van God centraal. Bij Koninklijk Besluit d.d. 14 december 1948 is hij benoemd tot Ridder Militaire Willemsorde 4e klasse. Alblas is de meest gedecoreerde verzetsman van Dordrecht. Zijn naam staat op een gedenkteken op het voormalige concentratiekampterrein van Mauthausen. In Dordrecht kreeg op 9 december 2005 een brug zijn naam, terwijl op 12 maart 1960 de ondiepwatermijnenveger M868 van de Koninklijke Marine naar hem is vernoemd. Vanaf 29 oktober 2010 tot 9 januari 2011 werd in het Museum 1940-1945, Nieuwe Haven 26/27 in Dordrecht een expositie gehouden onder de titel: ,,Aart Alblas: marconist van Soldaat van Oranje". Deze tentoonstelling werd bewust geopend op de dag waarop 's avonds op Vliegveld Valkenburg in aanwezigheid van koningin Beatrix de musical ,,Soldaat van Oranje" in premiŤre ging.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Luitenant ter zee der 3e klasse
  Toegekend op:
  6 november 1941
  Voor ontsnapping vanuit bezet gebied in 1941.

  Koninklijk Besluit No. 5.
  Bronzen Kruis (BK)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Luitenant-ter-zee der 3e klasse
  Eenheid:
  Secret Intelligence Service (SIS/MI6), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
  Toegekend op:
  4 december 1948
  Uitgereikt voor:
  Operatie Contact Holland
  Heeft zich in de strijd onderscheiden door uitstekende daden van moed, beleid en trouw, door op 4 Juli 1941 als tweede Nederlandse agent per parachute in bezet Nederland te zijn neergelaten. De hem gegeven opdrachten heeft hij op zeer lofwaardige wijze uitgevoerd, waarbij hij zich een weg baande temidden van de bijzonder gevaarlijke vijand.


  Postuum onderscheiden.
  Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

  Bronnen