Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Aar, van der, Everadus

  Geboortedatum:
  6 februari 1914 (Den Haag, Nederland)
  Overlijdensdatum:
  18 september 1944 (Overleden op zee, nabij Benkoelen)
  Vermeld op:
  Nederlands Ereveld Kembang Kuning
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Sergeant
  Eenheid:
  Artillerie, Koninklijk Nederlands-Indisch Leger
  Toegekend op:
  13 december 1947
  Heeft zich bij het beteugelen van ernstige onlusten te Cheribon en omgeving in Maart 1942 door moedig en vastberaden optreden onderscheiden.

  Toen in de nacht van 28 Februari op 1 Maart 1942 de Japanners in Indramajoe waren geland, waarna het IVe Bataljon Infanterie naar elders werd gedirigeerd en de Europese bevolking was geŽvacueerd, traden onmiddellijk daarna vele rampokbenden op zeer drieste wijze op, door het plunderen van pakhuizen, het gevangen nemen van Chinezen, het molesteren van Chinese vrouwen, het bedreigen der Europese vrouwen en kinderen te Linggardjatie, het vernielen van bruggen enz.

  Bij de daartegen getroffen maatregelen, waartoe gedurende een drietal dagen en nachten vrijwel onafgebroken tegen de rampokkers op uiterst krachtdadige wijze moest worden geageerd, alvorens de orde en rust blijvend was hersteld, heeft Sergeant van der Aar door zijn grote onverschrokkenheid, doortastendheid en flinkheid, voor een belangrijk deel aan het snelle beŽindigen der ongeregeldheden bijgedragen.

  Posthuum toegekend.
  Koninklijk Besluit No.11, 13 december 1947. (registratienummer 2207)
  Bronzen Kruis (BK)

  Bronnen