TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alderson, Thomas Hopper

Geboortedatum:
15 september 1903 (Sunderland, Co., Durham, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
28 oktober 1965 (Driffield, Yorkshire, Groot-BrittanniŽ)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Detachment leader (Ploegleider)
Eenheid:
ARP Rescue party, ARP Bridlington Yorkshire, Air Raid Precautions (ARP), Home Office, British Government
Toegekend op:
30 september 1940
Wegens volhardende moed, initiatief en plichtsbetrachting tijdens vijandelijke luchtaanvallen.
Twee half vrijstaande woningen in Bridlington werden tijdens een recente luchtaanval totaal verwoest. Een vrouw zat ingesloten. Alderson groef een tunnel onder onveilig puin en redde de opgesloten vrouw, zonder dat zij verder letsel opliep.
Een paar dagen later werden twee gebouwen van vijf verdiepingen totaal verwoest en puin kwam in een kelder terecht waarin elf personen zaten opgesloten. In een kelder, die totaal verwoest was, waren zes personen bedolven onder het puin. Alderson kon gedeeltelijk in de kelder komen via een vier meter lange tunnel onder de grootste berg puin en hij werkte drie en een half uur lang in steeds benarder wordende omstandigheden. Hoewel hij onder de schrammen raakte, wist hij alle ingesloten personen te bevrijden zonder dat die verder letsel opliepen.
De ravage was onveilig en men verwachtte meer instortingen; er was een ernstige gaslekkage en er bestond gevaar voor overstroming uit gesprongen waterleidingen. Ondanks deze gevaren en de aanwezigheid van vijandelijke vliegtuigen in de lucht werd het reddingswerk voortgezet.
Bij een derde gelegeheid werden enkele gebouwen van vier verdiepingen geheel verwoest. Vijf personen zaten vast in een kelder. Alderson leidde het reddingswerk bij het graven van een tunnel vanaf het trottoir door de fundering naar de kelder; hij groef zelf ook enkele meters onder het puin de kelder in en redde twee personen (van wie er later een overleed) van onder een grote koelkast die op omvallen stond omdat er puin werd verwijderd.
Een drie verdiepingen hoge muur, die stond te zwaaien in de wind, bevond zich direct boven de plaats waar het reddingsteam aan het werk was. Deze kon ieder moment instorten. Alderson bleef gedurende vijf uren gestaag onder het puin doorwerken, gedurende welke tijd nog meer luchtalarm werd gegeven en vijandelijke vliegtuigen werden gehoord.
Door zijn moed en plichtsbetrachting, zonder ook maar de minste acht te slaan op zijn eigen veiligheid, vormde hij een utstekend voorbeeld voor zijn reddingsploeg en hun samenwerking verdient de hoogste lof.

Dhr. Alderson's George Cross, Defence Medal en 1953 Coronation Medal zijn te bezichtigen in de Victoria Cross en George Cross Gallerij in het Imperial War Museum in Londen, Groot-BrittanniŽ.
George Cross
Queen Elizabeth II's Coronation Medal 1953

Bronnen