TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bestebreurtje, Arie Dirk "Harry"

Geboortedatum:
12 april 1916 (Rotterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
21 januari 1983 (Charlottesville/Virginia, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Arie Drik Bestebreurtje werd op 19 maart 1953 genaturaliseerd tot Amerikaans Staatsburger.

Bevorderingen:
5 september 1941: Gediplomeerd soldaat;
1 december 1941: Korporaal der Infanterie;
20 augustus 1942: tijdelijk Reserve-tweede Luitenant (MKK 8);
5 augustus 1943: Reserve-tweede Luitenant (Koninklijk Besluit No. 17);
24 februari 1944: tijdelijk Reserve-eerste Luitenant (Koninklijk Besluit No. 2);
14 september 1944: tijdelijk Reserve-Kapitein (Koninklijk Besluit No. 22);
18 oktober 1945: tijdelijk Reserve-Majoor (Koninklijk Besluit No. 26);
12 mei 1948: Reserve-Majoor (Koninklijk Besluit No. 17);

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve Kapitein (Reserve-kapitein)
Eenheid:
Jedburgh Team, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
30 maart 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Voordracht:
"Ingedeeld zijnde bij het "Airborne Corps", hetwelk medio september 1944 in de omgeving van Arnhem en Nijmegen opereerde, moed, beleidvol optreden, bekwaamheid en doorzettingsvermogen getoond door zich, na de landing, op uitstekende wijze van zijn opdracht te kwijten."

Koninklijk Besluit No. 31, dd. 30 maart 1945.
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve Kapitein
Eenheid:
Jedburgh Team, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
13 augustus 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Legion of Merit - Officer (LoM - O)
https://www.tracesofwar.com/persons/00262 Bestebreurtje, Arie
LoM
Aanbeveling:
1) Arie Bestebreurtje, kapitein in de Koninklijke Nederlandse Landmacht en van Nederlandse afkomst, die zich vrijwillig meldde voor dienst bij de Special Forces, B.R.A. was bevelvoerend officier van een Jedburg verbindingseenheid tussen ondergrondse partizanen en Geallieerde troepen en was op 10 september toegevoegd aan de 82nd Airborne Division om die eenheid te ondersteunen bij de invasie in Nederland.
2) Voorafgaand aan de operaties was hij nauw verbonden aan sectie G-2 van de divisie en leverde onbetaalbare steun met officiële informatie. Een grondige kennis van het Nederlandse terrein was van het grootste belang bij de voorbereiding van de landingsoperatie. Hij leverde advies en raad voor de beste resultaten van de landing van de zweefvliegtuigen en de paratroepen. Wegen, bruggen, rivieren en de Nederlandse bevolking zelf waren belangrijke elementen bij de voorbereiding op de operatie en hij werkte onvermoeibaar om de staf te voorzien van alle belangrijkje informatie over deze onderwerpen. Zijn operationele missie bestond uit het inzetten van de Nederlandse ondergrondse om op te treden als gids en het ondersteunen van de Geallieerden bij hun opdracht om sleutelposities en bruggen in de omgeving van Nijmegen te bezetten en te behouden.
3) Kapitein Bestebreurtje landde op 17 september 1944 om 13:00 uur 2,5 kilometer ten zuiden van Groesbeek. Hij riep onmiddellijk de hulp van de plaatselijke bevolking in en kreeg zo te horen dat het Dekkersbos zwak werd verdedigd. Hij ging toen naar de zoom van het bos en doodde de eerste schildwacht. Nadat dit specifieke gebied door de ook aanwezige eenheden van paratroepers en soldaten uit de zweefvliegtuigen was bezet, deed hij vrijwillig een nachtelijke verkenning van de vijandelijke versterkingen in de stad Nijmgen. In de loop hiervan stuitte hij op een vijandelijke patrouille die hem en zijn groep aanriep en beschoot, waardoor hij op drie plaatsen gewond raakte. Terwijl hij in de stad was, nam hij contact op op met leden van de ondergrondse, kreeg alle bijzonderheden over de vijandelijke posities en kon de bevelvoerend generaal de verzekering geven dat de strategische brug over de Waal bij Nijmegen niet zou worden opgeblazen tijdens de operaties van de divisie om de stad te veroveren.
4) Op dinsdag 19 september 1944 vestigde hij tijdens de slag om Nijmegen zijn hoofdkwartier in een groot openbaar gebouw in de stad en van daaruit zette hij de hele plaatselijke bevolking aan het werk. Hij bewapende jonge mannen en gaf hen specifieke taken als wachtpost, in reddingsploegen en bij de brandweer. Vrouwen en oudere mannen zette hij in als medische assistenten, verpleegsters en koeriers bij medische eenheden om te helpen bij het transport en de verzorging en behandeling van gewonden. De politiemacht werd opnieuw opgezet en surveillance in de delen van de stad waar niet gevochten werd, werden hervat. Hij en zijn partizanen joegen op plaatselijke collaborateurs en Duitse arbeiders en arresteerden ze. Nadat hij de organisatie van alle burgerlijke activiteiten had voltooid zodat de bevrijdende troepen het beste konden helpen, herbewapende hij de vroegere soldaten in de stad. (vroegere Queen’s Army?) Hij ontwierp en voerde plannen uit om extra en volledige informatie te verkrijgen door Duits sprekende landgenoten door de vijand te laten oppakken onder het mom van ontsnapten uit Duitse werkploegen. Deze onbekende vrijwilligers kregen toegang tot vijandelijke hoofdkwartieren en kwamen bij hem terug met gedetaillerde rapporten over Duitse operaties rond Nijmegen die snel werden doorgegeven aan het Geallieerde oppercommando.
5) Hij breidde zijn activiteiten gestaag uit over een groot gebied ten zuiden van de Waal. Overal waar hij een betrouwbare verzetsleider kon vinden, vormde hij cellen van ondergronds verzet die als tegenwicht fungeerden tegen de patrouilles die de Duitsers uitzonden rond een groot operatiegebied. Hij zette ook betrouwbare burgers in om samen te werken met afzonderlijke eenheden van de divisie om alle burgers binnen belangrijke operatiegebieden na te trekken en te voorkomn dat Duitse en burgercollaboratuers van de Asmogendheden konden infiltreren.
De omvang van de activiteiten die door kapitein Bestebreurtje werden opgezet en geleid tijdens de periode van zijn detachering bij de 82nd Airborne Division moesten voor dit rapport noodzakelijker wijs worden ingekort. Hij is alom bekend als kapitein Arie bij Geallieerd personeel en de Nederlanders in de provincie Gelderland. Hij heeft onschatbare diensten verleend aan de 82nd Airborne Division en heeft de Geallieerden enorm geholpen bij hun campagne. Hij voerde actief en met succes binnen twee dagen na zijn aankomst het bevel over 100.000 mensen en is een symbool van vrijheid en kracht voor zowel de bewonders van Nijmegen als de mannen van de 82nd Airborne die zijn opmerkelijke bijdragen aan de Geallieerde zaak en de voortdurende successen van de divisie kennen.

General Orders No. 67, of 13th August 1945.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Tijdelijk Reserve Majoor
Eenheid:
Jedburgh Team, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
4 december 1945
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Verlof verleend tot het aannemen en het dragen bij Koninklijk Besluit No. 26, dd. 20 juli 1946. Britse goedkeuring 26 mei 1946.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Tijdelijk Reserve Majoor
Eenheid:
Jedburgh Team, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
21 juli 1947
Purple Heart

Verlof verleend tot het aannemen en het dragen bij Koninklijk Besluit No. 50, dd. 21 juli 1947.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve Majoor
Eenheid:
2e Regiment Infanterie, Wapen der Infanterie
Toegekend op:
9 juli 1949

Verlof verleend tot het aannemen en het dragen bij Koninklijk Besluit No. 19, dd. 9 juli 1949.
Corps citation verkregen met gouden ster.
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve Majoor
Eenheid:
Jedburgh Team, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
23 oktober 1952
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Heeft zich in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw onderscheiden bij de luchtlanding van de 82e Amerikaanse Airborne Division op 17 September 1944 en de volgende dagen in de onmiddelijke nabijheid van NIJMEGEN.
Als Nederlands verbindingsofficier, toegevoegd aan de commandant van deze 82e Airborne Division, heeft hij onmiddelijk na de landing nabij GROESBEEK in de vroege namiddag van 17 September 1944 een persoonlijke verkenning verricht. Na een wachtpost te hebben overrompeld is hij met waardevolle gegevens bij zijn commandant teruggekeerd. Daarna heeft hij de commandant van de 82e Airborne Division op een patrouille begeleid, waarbij zij in een hinderlaag geraakten. Door zijn persoonlijk ingrijpen werd de Duitse mitrailleurschutter gedood en redde hij het leven van zijn commandant.
Niettegenstaande hij bij het doen van verschillende verkenningen in de richting van NIJMEGEN in de nacht van 17 op 18 September enige malen aan handen en elleboog werd gewond, heeft hij zijn verkenningen toch voortgezet. Deswege werd hij in de avond van 18 September in een veldhospitaal verbonden en zou 19 September worden geëvacueerd, doch hij weigerde zulks pertinent omdat hij meende niet te kunnen worden gemist bij de gevechtshandelingen.
Inmiddels was hij op dezelfde avond van 18 September op zeer kordate wijze opgetreden tegen een aantal Duitse krijgsgevangenen, die onder bewaking van Amerikaanse "glider-pilots" stonden en wilden uitbreken.
Hij heeft de Binnenlandse Strijdkrachten te GROESBEEK ingeschakeld om de bewaking over te nemen. Op een der volgende dagen is hij overgegaan bij de Britse gevechtstroepen en, onder vijandelijke sluipschuttervuur, met een Britse pantserwagen doorgedrongen tot de WAALBRUG, waar hij één sluipschutter onschadelijke maakte en één gevangen nam.
Hij heeft de ondergrondse verzetsstrijders te GROESBEEK en later te NIJMEGEN zoveel mogelijk georganiseerd om de Amerikaanse luchtlandingstroepen bij te staan bij het bezet houden van het veroverde terrein.
Eind October 1944 heeft hij op zijn verzoek met een Britse gevechtseenheid deelgenomen aan de verovering van 'S-HERTOGENBOSCH, waarbij hij als verbindingsofficier tussen Britse troepen en de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten fungeerde.
Na zich beschikbaar te hebben gesteld voor het deelnamen aan de operatie "Amherst" is hij in de nacht van 7 op 8 April boven Drenthe geparachuteerd in de omgeving van het kamp Westerbork, waarbij hij zijn enkel brak.
Hij heeft vier dagen zonder eten en drinken in het bos gelegen, totdat het hem is gelukt, na een nacht te hebben gekropen, bij een boer te HOOGHALEN te worden opgenomen, alwaar hij de volgende dag werd bevrijd.

Koninklijk besluit No. 40, dd. 23 oktober 1952.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Verkegen met twee gespen.
Oorlogsherinneringskruis (OHK)

Bronnen