TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Biallosterski, Tobias Maurits "Tobs"

Geboortedatum:
18 april 1920 (Bloemendaal, Nederland)
Overlijdensdatum:
26 februari 1945 (Scheveningen, Nederland)
Vermeld op:
Nederlandse Oorlogsgraven Den Haag
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Santpoort-Noord (gemeente Velsen), Kruidbergerweg 46. Zoon van Tobias Biallosterski (17 januari 1883 Amsterdam) en Guurtje de Graaf (2 december 1897 Velsen). Gehuwd met Eva Skotting. Diamantbewerker. Israëlitisch. Reserve 1e luitenant Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO). Lid verzet met het pseudoniem Hans. Onder andere werkte hij voor het illegale blad Het Parool, zorgde voor huisvesting van joden en fungeerde als verbindingsofficier. Op 8 oktober 1943 was hij naar Engeland vertrokken. Daar werd hij opgeleid tot geheim agent. Biallosterski, die eigenlijk op het adres Amsteldijk 155-III in Amsterdam woonde, is tweemaal gedropt boven bezet Nederlands grondgebied. De eerste maal gebeurde dat op 31 maart 1944 bij Etten onder de codenaam Draughts I. Zijn metgezel was Jan Steman. Van koningin Wilhelmina had Tobias een boodschap meegekregen voor de ondergrondse pers. Toen zijn zender verloren ging keerde hij via Frankrijk en Spanje weer terug naar Engeland. Daarna werd Tobias op 9 september 1944 onder de codenaam Mandril geparachuteerd om in Noord-Holland de eerste wapendroppings te regelen en contacten te leggen tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en het geallieerde hoofdkwartier. Bij een controle door de Grüne Polizei en de Landwacht op 10 februari 1945 aan de Zomerdijk in Obdam werd Biallosterski met nog vier andere mannen gearresteerd. Door het dragen van Engelse vliegerlaarzen viel hij onmiddellijk op. Voor verhoor werden de arrestanten overgebracht naar het gemeentehuis in Obdam. Op het bureau besprong hij zijn beide bewakers. In het ontstane gevecht raakte hij door een afgevuurde kogel ernstig gewond. Twee weken later bezweek Tobias in de gevangenis in Scheveningen aan zijn opgelopen verwondingen. Postuum is hij bij Koninklijk Besluit nr. 33 d.d. op 25 februari april 1946 benoemd tot Ridder Militaire Willemsorde 4e klasse, terwijl in Santpoort een straat naar hem is vernoemd. Zijn broer Bennie Biallosterski, geboren op 24 februari 1924 in Bloemendaal, overleed op 8 februari 1945 in het concentratiekamp Buchenwald. Vader, moeder en broer Willem (30 oktober 1917 Schoten - 16 juli 2003 Hoorn) overleefden de oorlog. Bij Koninklijk Besluit nr. 9 d.d. 9 maart 1943 ontving Biallosterski in de rang van dienstplichtig sergeant van de Koninklijke Landmacht het Bronzen Kruis. Verder volgde zijn benoeming tot Honorary Member in the Military Division of the Most Excellent Order of the British Empire. Zijn graf is inmiddels geruimd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Sergeant
Toegekend op:
9 maart 1943

Koninklijk Besluit No. 9, dd. 9 maart 1943.
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
20 december 1944
Ontvangen vanwege het terugkeren naar Engeland na zijn eerste missie als BBO-Agent. De missie was "Draughts 1".

Honorary
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Tijdelijk Reserve Eerste Luitenant
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
25 februari 1946
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Voordracht:
"Bij de uitvoering van zeer belangrijke opdrachten, hem gegeven in de maanden April en September 1944, waarvoor hij per parachute boven bezet Nederlandsch gebied werd neergelaten, zich bijzonder onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van groot doorzettingsvermogen en van bijzondere organisatorische talenten bij het brengen van eenheid en samenwerking in het actieve illegale verzet en allen, waarmede hij uit hoofde van zijne zending in aanraking kwam door zijn loffelijk voorbeeld geïnspireerd tot groter activiteit. Tenslotte, in Februari 1945, aan de bij eene vijandelijke ontmoeting opgeloopen verwondingen, in de politieke gevangenis te Scheveningen overleden."

Koninklijk Besluit No. 33. Postuum verleend.
Onderscheiding op 5 april 1946 uitgereikt in Kopenhagen aan de weduwe.

Bronnen

Foto

Nieuws

Op zoek naar nabestaanden van verzetsheld Biallosterski

jan2021

Op zoek naar nabestaanden van verzetsheld Biallosterski

OBDAM – De gemeente Koggenland en het Comité 4 en 5 mei Obdam willen graag in contact komen met de nabestaanden van verzetsheld Tobias Biallosterski. Samen met het Comité werkt de gemeente aan de vernieuwing van het oorlogsmonument in de Burgemeester Dekkerstraat in Obdam. Het huidige monument bevat een gedenkplaat voor de verzetsheld Johan Hellema. Op het vernieuwde gedenkteken wordt naast Hellema ook Biallosterski herdacht.

Lees meer

Thema's