De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Basilone, John "Manila John"

Geboortedatum:
4 november 1916 (Buffalo/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
19 februari 1945 (Iwo Jima, Bonin-eilanden, Japan)
Begraven op:
Amerikaanse Oorlogsgraven Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Geportretteerd in de tv-serie 'The Pacific'.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant (Sergeant der Mariniers)
Eenheid:
1st Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
"Wegens buitengewone heldenmoed en opvallende dapperheid en meer dan buitengwone plichtsbetrachting in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in het gebied rond Lunga op Guadalcanal, Solomon eilanden met het 1st Battalion, 1st Marine Division op 24 en 25 oktober 1942. Terwijl de vijand de defensieve posities van de mariniers bestookte, vocht Sgt. Basilone, die het bevel voerde over twee secties zware mitrailleurs, dapper om de wilde en vastberaden aanval te keren. In een felle frontale aanval waarin de Japanners zijn geschut met granaten en mortiervuur bestookten werd een van Sgt. Basilone's secties samen met de geschutsbemanning buiten gevecht gesteld waarbij er maar twee man overbleven om door te gaan. Hij bracht een extra stuk in stelling, maakte het vuurklaar, herstelde toen onder voortdurend vuur een ander stuk en bediende het zelf, moedig zijn linie behoudend totdat versterking arriveerde. Even later, met de munitievoorraad gevaarlijk laag en zijn bevoorradingslijn afgesneden, werkte Sgt. Basilone zich moeizaam, met groot gevaar voor eigen leven en onder voortdurende vijandelijke aanvallen, door de vijandelijke linies heen met de zo dringend nodige munitie voor zijn schutters, waarmee hij in hoge mate bijdroeg aan de vernietiging van een Japans regiment. Zijn grote persoonlijke dapperheid en moedige initiatief waren in overeenstemming met de hoogste tradities van de U.S. Naval Service."
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gunnery Sergeant (Adjudant-onderofficier der Mariniers)
Eenheid:
Company C, 1st Battalion, 27th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed als leider van een sectie mitrailleurs, Company C, 1st Battalion, 27th Marines, 5th Marine Division, in actie tegen vijandelijke troepen op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden op 19 februari 1945. De tactische situatie kort na de landing scherp inschattend toen de voortgang van zijn compagnie werd opgehouden door het geconcentreerde vuur uit een zwaar versterkte Japanse bunker, negeerde Gunnery Sgt. Basilone dapper de verpletterende salvoís van zwaar kaliber vuur om zich een weg langs de zijkant te werken naar een positie op het dak van de bunker en daarna eigenhandig, aanvallend met granaten en explosieven de bunker en het verdedigende garnizoen te verwoesten. Voortdurend gedurfd en agressief terwijl hij zich een weg vocht over het door gevechten verscheurde strand en de met geschut bezaaide terrassen naar Vliegveld 1, stelde hij zich herhaaldelijk bloot aan het verwoestende geweld van ontploffende granaten en later op de dag kwam hij onder intense salvoís van mortieren en artillerie koelbloedig een eigen tank te hulp die in een vijandelijk mijnenveld vast was komen te zitten; vaardig leidde hij het zware voertuig door het gevaarlijke terrein naar de veiligheid ondanks het overweldigende vijandelijke vuur. Ten allen tijde aan het hoofd van de aanval zette hij met onverschrokken moed en ijzeren vastberadenheid door totdat hij aan de rand van het vliegveld sneuvelde, op slag gedood door een ontploffende mortiergranaat. Dapper van hart en ontembaar droeg Gunnery Sgt. Basilone met zijn onverschrokken initiatief, zijn uitmuntende vaardigheden en dappere geest van zelf-opoffering wezenlijk bij aan de voortgang van zijn compagnie tijdens de eerste kritieke periode van de aanval en zijn onwankelbare plichtsbesef gedurende het hele conflict vormde een inspiratie voor zijn kameraden en strekt Gunnery Sergeant Basilone, en de Amerikaanse Marine tot de grootste eer. Hij offerde moedig zijn leven in dienst van zijn land."
Postuum toegekend.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
U.S. Marine Corps
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Met ťťn ster.
American Defence Service Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Met twee sterren.
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

  • Foto: Home of Heroes
  • - McMillan, G., The Old Bree Ė A History of the First Marine Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 2001
    - Jordan, Kenneth N., Yesterdayís Heroes Ė 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Naval Historical Center