TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Becker, Karl-Heinz (Jäger-Regiment 228)

Geboortedatum:
2 oktober 1920 (Kassel/Hessen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
26 februari 2016 (Kassel/Hessen, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leutnant der Reserve (Reserve 2e Luitenant)
Eenheid:
Führer, 2. Kompanie, I. Bataillon, Jäger-Regiment 228, 101. Jäger-Division, Heer
Toegekend op:
20 maart 1944
In de onderstaande dagorder van de divisie van 3.5.1944 wordt beschreven waarom Becker werd onderscheiden met het Ritterkreuz:
Op 20.03.1944 werd Leutnant d.R. Karl-Heinz Becker, commandant van 2./Jäger-Regiment 228, door de Führer en het OKW onderscheiden met het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes, de 16de soldaat van de divisie die deze onderscheiding ontving.
Leutnant Becker, compagniescommandant van 2./Jäger-Regiment 228 heeft zich herhaaldelijk onderscheiden door zijn flexibele leiding en voorbeeldig plichtsbesef. Op 24.1.1944 zou hij zich bijzoner onderscheiden als leider en als strijder.
Op die dag nam Leutnant Becker met zijn compagnie deel aan de aanval van Jäger-Regiment 228 op Konjuschewka. Terwijl hij zijn mannen de zuidwestelijke rand van de stad naderden ontdekte hij een weerstandsnest rond een hooiberg aan de rand van het dorp. Hij handelde onmiddellijk en dreef zijn compagnie in korte, snelle sprongen naar voren en brak door in de vijandelijke stelling. In het felle gevecht dat erop volgde schakelden hij en zijn compagnie de hoeksteen van de vijandelijke verdediging uit. Daarbij werden 3 anti-tankkanonnen en 2 zware mitrailleurs uitgeschakeld en het garnizoen werd in een chaotisch gevecht verslagen. Na de uitschakeling van dit weerstandsnest, stootten hij en zijn compagnie verder door het dorp vanuit het zuiden naar het noorden. Daarbij veroverden ze de hele vijandelijke stelling langs de westrand van Konjuschewka. In de laatste fase van dit gevecht werden nog eens 3 anti-tankkanonnen en diverde mitrailleurs uitgeschakeld.
In deze fase kreeg Leutnant Becker opdracht dieper in het dorp door te dringen en bereikte de andere kant ervan. Hij moest daar zijn positie behouden en op verdere orders wachten om het achterop komende bataljon in staat te stellen zich in Konjuschewka ordelijk op te stellen. Na felle huis-aan-huis en straatgevechten, waarin Becker zelf diverse weerstandsnesten met zijn pistoolmitrailleur uitschakelde, bereikte hij het hem opgegeven doel. Sterke vijandelijke troepen bleven echter standhouden in het noordelijke deel van het dorp. Van daaruit bestookten ze de oprukkende eenheden van I en II Battalion en dwongen die herhaaldelijk in dekking te gaan.
De vuurkracht van de vijand kreeg plotseling aanzienlijke versterking in de vorm van een vijandelijke batterij. Die vuurde met drie kanonnen van 12,2cm op onze compagnieën vanaf een punt op ongeveer een kilometer ten oosten van Konjuschewka. De vijand, die tot dan toe slechts in staat was geweest zich wanhopig te verdedigen in het noorden van het dorp, putte nieuwe moed uit het artillerievuur en lanceerde zelfs een energieke tegenaanval. Er begon zich een dreigende crisis te ontwikkeln voor het bataljon. De vijand begon terrein te winnen.
Op dat punt nam Leutnant Becker een moedige beslissing: hij zou zijn orders, de rand van het dorp te behouden, negeren. In plaats daarvan verzamelde hij, niet afgeschrikt door het zware en nauwkeurige artillerievuur, de twee dichtstbijzijnde pelotons en ging recht op de vijandelijke batterij af. Vervolgens bond hij op beslissende wijze de strijd aan met de geschutsbemanning, doodde er enkele en joeg de rest op de vlucht. De batterij werd uitgeschakeld en daarmee het laatste bolwerk van de vijandelijke verdediging van Konjuschewka. De ruggengraat van de vijandelijke verdediging was gebroken en de resterende eenheden van het bataljon veroverden binnen korte tijd het hele dorp. Het bataljon kon daarna de eigen aanval ongehinderd voortzetten.
Ik feliciteer Leutnant d.R. Becker met deze welverdiende onderscheiding voor moed.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto