TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Williams, Norman Francis

Geboortedatum:
3 november 1914
Overlijdensdatum:
30 juni 2007
Dienstnummer:
411624
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

In mei 1941 kwam Norman Williams in dienst bij de R.A.A.F. en werd in maart 1942 in Engeland gestationneerd. Hij diende als staartschutter van een Halifax bij No 10 en No 35 Squadron. In 1944 keerde hij naar Australië terug en deed dienst bij No 23 Squadron waar hij met de B-24 Liberator tot aan het einde van de oorlog tegen Japanse troepen vocht. In 1947 werd Flight Lieutenant Williams bij 81 WG HQ in Japan geplaatst en bevorderd tot Actting Squadron Leader. Hij verliet de dienst in 1948. In 1952 kwam hij in dienst terug en diende in Singapoer, Japan en Korea. Hij ging op 23 september 1954 met pensioen en kocht een boerderij waar hij rijst verbouwde.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 10 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
24 november 1942
Aanbeveling:
Op een nacht in september 1942 was deze man staartschutter in een vliegtuig dat Bremen aanviel. Op de thuisvlucht werd het toestel aangevallen door een Junkers Ju 88 waarvan de piloot positie zocht om van achteren aan te vallen. Met zijn deskundige aanwijzingen stelde hij zijn gezagvoerder in staat met ontwijkende manoeuvres de aanvaller op afstand te houden en toen de gelegenheid zich voordeed loste hij een verwoestend salvo waardoor het vijandelijke toestel in brand vloog en steil naar de grond dook. Gedurende het gevecht toonde deze schutter uitzonderlijke bekwaamheid en vindingrijkheid waarmee hij een voorbeeld stelde dat zijn collega’s inspireerde.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 10 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
18 mei 1943
Distinguished Flying Medal (DFM)
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van zijn D.F.M. heeft Sgt. Williams talloze vluchten gemaakt waarin hij doelen heeft aangevallen in Turijn, Genua, Keulen, Hamburg, Essen en Berlijn.

Gepubliceerd in The London Gazette dd. 18 mei 1943.
Tweede DFM verkregen als gesp voor op het lint van de eerste DFM.
Gepubliceerd in The Commonwealth of Australia Gazette dd. 27 mei 1943.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 35 (Madras Presidency) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
6 juli 1943
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)
Aanbeveling:
Op een nacht in juni 1943 was deze man staartschutter in een vliegtuig dat was uitgestuurd om Düsseldorf aan te vallen. Tijdens de vlucht werd de bommenwerper door twee vijandelijke jagers onderschept. Tijdens het eerste gevecht raakte de koepel van Flight Sergeant Williams onbruikbaar terwijl hij zelf een aantal kogelwonden opliep in zijn benen en lichaam. Toen de tweede jager aanviel, gaf hij zijn gezagvoerder bekwaam aanwijzingen waardoor hij de jager kon ontwijken. F/Sgt Williams loste toen een nauwkeurig salvo waardoor de vijandelijke jager in de lucht ontplofte.
De eerste jager hervatte de aanval maar F/Sgt Williams, hoewel hij veel pijn leed en beide benen gedeeltelijk verlamd waren, schoot met een goed gericht salvo de aanvaller van dichtbij neer. Hij deed luchtig over zijn verwondingen en bleef in zijn beschadigde koepel totdat de landing werd gemaakt; de koepel moest worden gesloopt voordat hij eruit gehaald kon worden. Met zijn grote bekwaamheid, moed en vastberadenheid droeg deze schutter aanzienlijk bij aan de veilige terugkeer van toestel en bemanning.

Bronnen

Foto