Frost, John Dutton "Johnny"

Geboortedatum:
31 december 1912 (Poona, India)
Overlijdensdatum:
21 mei 1993 (West Sussex, Engeland)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
?: Gentleman Cadet;
1 september 1932: 2nd Lieutenant;
?: Lieutenant;
1 september 1940: Captain;

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
C Company, 2nd Battalion, 1st Parachute Brigade, Royal Army
Toegekend op:
15 mei 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Biting
Samenvatting:
Aanbeveling:
"Wegens opvallend leiderschap en en moed als aanvoerder van de paratroepen bij een aanval op de Franse kust bij Bruneval in de nacht van 27 op 28 februari 1942. In de loop van de aanval op het Duitse radarstation ontstond er een kritieke situatie toen de groep die het strand moest veroveren het juiste landingsgebied met bijna 2 kilometer miste. Terwijl de hoofdmacht zich naar het strand terugtrok kwam die onder zwaar vuur van de defensie aan de zuidzijde van het strand. Majoor Frost onderkende de situatie onmiddellijk en leidde onder vuur van korte afstand de aanval op het strand waardoor de situatie volledig kon worden recht gezet en de boten konden worden opgeroepen zodat ze weer aan boord konden gaan. Zowel tijdens de aanval op het radarstation en vervolgens tijdens de zuivering van het strand en het weer aan boord gaan, toonde deze officier uitmuntend leiderschap en vastberadenheid. Het succes van de operatie was grotendeels te danken aan de kunde en het optreden van deze officier."
Bijzonderheden:
LG 35558/2111.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion, 1st Parachute Brigade, Royal Army
Toegekend op:
11 februari 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Torch
Distinguished Service Order (DSO)
Samenvatting:
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en leiderschap tijdens een zeer gevaarlijke operatie. Deze officier leidde zijn bataljon, na een vlucht van 640 kilometer en een dropping in vijandelijk gebied naar een vijandelijk vliegveld bij Tunis en door zijn grote plichtsbesef en goede voorbeeld onder zwaar vuur van machinegeweren, mortieren en A.F.V.ís slaagde hij erin zijn doel te bereiken, een aantal A.F.V.ís te vernietigen en de vijand een groot aantal verliezen toe te brengen. Hoewel hij geheel ingesloten was door een overweldigende troepenmacht wist hij door zijn dapperheid en koelbloedige leiding met een groot deel van zijn bataljon uit de omsingeling te ontsnappen. Na een tocht van ongeveer 145 kilometer door vijandelijk en zeer moeilijk terrein en voortdurend bestookt door vijandelijke tanks en andere troepen, met gebrek aan voedsel en water en na vier keer strijd te hebben geleverd kwam hij eindelijk met ongeveer 120 officieren en manschappen in onze linies terug. Deze volledige minachting voor gevaar en zijn koelbloedigheid onder zwaar vuur vormden onder onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden voortdurend een inspiratie voor zijn officieren en manschappen. Deze eenheid van ongeveer 450 man werd bij Depienne gedropt en trok naar Ounda ongeveer 25 kilometer van Tunis. De operaties duurden van 29 november tot 10 december.
Bijzonderheden:
LG 35898/0744.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, Royal Army
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Distinguished Service Order (DSO)
Samenvatting:
Lt. Col. John Frost was commandant van 2 Bat. Parachute Regiment dat op zondag 17 september 1944 10 kilometer ten westen van Arnhem werd gedropt. De taak van het bataljon was de belangrijke brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren en deze te behouden tot de aankomst van 30 Corps. Gedurende de opmars naar de brug leidde Lt. Col. Frost zijn bataljon met veel initiatief en vaardigheid en tegen 20.00 uur waren een groot aantal vijandelijke strijdkrachten omsingeld, de noordelijke oprit van de brug veroverd en zestig man gevangen genomen. Alle pogingen om de zuidelijke oprit te veroveren mislukten. De brug zelf werd gedekt door vuur vanaf de zuidelijke oever van de rivier terwijl de verder stroomafwaarts gelegen spoorbrug werd opgeblazen voordat Lt. Col. Frost er een compagnie overheen kon sturen. Gedurende de nacht arriveerde nog een aantal troepen en tegen de morgen van 18 september was Lt. Col. John Frost commandant van een strijdmacht bestaande uit een bataljon van het Parachute Regiment, van het Brigade Hoofdkwartier, een eenheid Royal Engineers (Genietroepen) en een kleine groep van het Royal Army Service Corps (Intendance). Ondertussen ondervond de rest van de brigade zware tegenstand en alle pogingen om de verdedigers van de brug te versterken bleken hopeloos omdat de vijand zich doorlopend versterkte met infanterie en tanks. Vanaf dat moment tot aan de avond van vrijdag 20 september lag Lt. Col. Frost's strijdmacht van niet meer dan 550 man van alle rangen bijna voortdurend onder vuur van allerlei wapens. Ondanks de afwezigheid van bevoorrading met munitie en proviand bleef deze strijdmacht onder zijn bevelvoerend officier en inspirerende leiding op uitmuntende wijze doorvechten; de vijand werd zware verliezen toegebracht en veel tanks, zelf-rijdende kanonnen en halfrups voertuigen werden vernietigd.
Het was pas nadat de vijand, na de verdedigers door brandstichting uit ieder huis te hebben verdreven ook nog het huis van het Brigade hoofdkwartier, waar bijna 300 gewonden lagen te wachten op overgave in brand staken, dat iedere georganiseerde verdediging ophield. Lt. Col. Frost, hoewel die zelf op woensdag gewond was geraakt, toonde gedurende de gevechten de grootste moed en vastberadenheid. Het was grotendeels aan zijn uitmuntende leiding te danken dat de positie langer dan drie dagen intact kon worden gehouden.

Bijzonderheden:
Verkregen als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
LG 37274/4683.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Eenheid:
late Infantry
Toegekend op:
1 januari 1964
Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)
General Service Medal 1918-1962
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Bijzonderheden:
Met "1st ARMY"-gesp.
Africa Star
Queen Elizabeth II's Coronation Medal 1953

Bronnen

 • Foto: Public Domain
 • - The London Gazette of 2nd September 1932, Issue 33860
  - Supplement to The London Gazette of 30th August 1940, Issue 34936, dated 3rd September 1940
  - Supplement to The London Gazette of 12th May 1942, Issue 35558, dated 15th May 1942
  - Supplement to The London Gazette of 9th February 1943, Issue 35898, dated 11th February 1943
  - Supplement to The London Gazette of 18th September 1945, Issue 37274, dated 20th September 1945
  - Supplement to The London Gazette of 31st December 1963, Issue 43200, dated 1st January 1964
  - Frost, J., A Drop too Many, Pen & Sword Books Ltd., Great Britain, 1994 (republished)
  - Kopie van de originele aanbeveling voor de eerste DSO- STIWOT-archief
  - Kopie van de originele aanbeveling voor de tweede DSO, getekend door Majoor-General Frederick Browning, Commandant 1st Airborne Division
  - arnhemarchive.org
  - wikipedia.org
  - Go2War2.nl
  - unithistories.com