Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Frost, John Dutton "Johnny"

Geboortedatum:
31 december 1912 (Poona, India)
Overlijdensdatum:
21 mei 1993 (West Sussex, Engeland)
Dienstnummer:
53721
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

John Dutton ĄJohnny" Frost (31 december 1912 in Pune, India Ė 21 mei 1993 in West Sussex, Engeland) was een Britse generaal-majoor, die door Operatie Market Garden beroemd werd.

Tweede Wereldoorlog
Hij werd door het ministerie van defensie gevraagd of hij lid wilde worden van de nieuwgevormde Special Air Service. Ondanks dat hij amper wist wat de SAS was, nam hij het aanbod aan en werd hij lid. Hij streed in TunesiŽ, SiciliŽ en ItaliŽ. Bovendien deed Frost het uitstekend bij Operatie Biting (verassingsaanval op Bruneval aan de Franse kust). Hij leidde hier als majoor van de C-compagnie het tweede bataljon van het parachutejager regiment. Dit was de eerste belangrijke Britse inzet van parachutejagers.

Tijdens Operatie Market Garden diende hij als opperste luitenant in de eerste Airborne Division. Als commandant van het tweede parachutejager bataljon stonden 740 lichtbewapende mannen onder hem. Zij hadden de opdracht gekregen de brug over de Neder-Rijn in Arnhem in te nemen en zo lang vast te houden totdat tanks van het dertigste corps Arnhem konden bereiken. Na de succesvolle landing op 17 september 1944 bij Wolfheeze, ongeveer tien kilometer noordwestelijk van de brug, marcheerde Frost met zijn mannen zonder op verdere versterking te wachten in de richting van Arnhem. Doordat de Britten amper een reactie van Duitsland verwachtten, werden zij van de sterkte van het Duitse leger hevig verrast. Het bataljon kon de noordelijke kant van de brug innemen en een lange tijd verdedigen. Hierbij stierf Frosts vriend en vertegenwoordiger majoor Warris door "friendly fire". Frost verving hem door Allison D. Tatham-Warter. Frost en zijn mannen werden na 4 dagen strijd door Duitse eenheden overweldigd en gevangen genomen. Hij werd als oorlogsgevangene in Spangenberg bij Kassel en later in een ziekenhuis in Overmassfeld vastgehouden. Toen het gebied in maart 1945 door Amerikaanse troepen werd ingenomen, kon hij worden bevrijd.

Tijd na de oorlog
Zijn rol tijdens Operation Market Garden werd in de bestseller A Bridge Too Far door Cornelius Ryan verfilmd. In deze film werd de rol van John Frost door Anthony Hopkins vertolkt. Frost bezocht de draailocaties van de film in 1976 en verleende als militaire assistent hulp bij het draaien van de scenes in Arnhem. Frost bezocht het monument voor de Slag van Arnhem in het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek regelmatig. In dit museum is ook zijn jachthoorn te bezichtigen. Met deze hoorn riep hij zijn mannen bij elkaar. Op 16 september 1978 werd de Rijnbrug bij Arnhem in zijn herinnering vernoemd naar de John-Frost-BrŁcke. Frost zelf schreef een boek over zijn belevenissen bij Arnhem: A Drop Too Many, dat in 1978 gepubliceerd werd. Daarbij schreef hij in 1983 het boek 2 PARA Falklands: The Battalion At War. In dit boek uitte Frost zich kritisch over de Slag bij de Wireless Ridge tijdens de Falklandoorlog, wat voor veel ergernis bij de hogere rangen van het Britse leger zorgde. Zijn autobiografie met de naam Nearly There werd gepubliceerd in 1991.

John-Frost-Brug
Als deel van het eerste geallieerde luchtlandleger werd de eerste Britse luchtlandsdivisie op 17 september 1944 in de buurt van Arnhem afgezet (Actie Market). Zij had de opdracht de brug over de Neder-Rijn bij Arnhem in te nemen om daarmee toegang de voordringende bodemtroepen (Actie Garden) mogelijk te maken. De eenheid werd bevolen door John Dutton, genaamd "Johnny" Frost.

De gedenksteen die richting de stad aan het einde van de brug ligt, herinnert aan de gebeurtenissen en de heroÔsche verdediging van de brug door Divisie Frost.

Steen bij de John-Frost-Brug.
Inschrift:

ĄOp 17 september 1944 landde de eerste Britse luchtlanddivisie ongeveer 8 mijl westelijk van Arnhem met het doel in het noorden van de Neder-Rijn een bruggenkop te vormen.

Het tweede bataljon van de parachutejager groep vocht zich een weg vrij naar Arnhem en bezette het gebouw waarvandaan deze brug gecontroleerd kon worden. Hier stootten zij op andere delen van hun divisie.

3 dagen en 4 nachten werd de brug tegen een overmacht van eenheden van het tweede SS Panzerkorps gehouden tot de gehele munitie op was en alle gebouwen vernietigd waren. Een kleine groep niet gewonde mannen werden overweldigd. De moedige verdediging van deze eenheid, door vijandelijke activiteit afgesneden van de rest van de divisie, had een belangrijke invloed op het leiden van de campagne in Holland en het vertragen van de Duitse wederopbouw, om daarmee vloedovergangen bij Grave en Nijmegen zeker te stellen."

In herinnering aan de helden van de Eerste Britse Luchtlanddivisie, die door opoffering de bevrijding van Nederland hebben ingeleid, heeft de provincie Gelder in opdracht van de dankbare bevolking van de provincie dit monument aangebracht."

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
"C" Company, 2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
15 mei 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Biting
Aanbeveling:
"Wegens opvallend leiderschap en en moed als aanvoerder van de paratroepen bij een aanval op de Franse kust bij Bruneval in de nacht van 27 op 28 februari 1942. In de loop van de aanval op het Duitse radarstation ontstond er een kritieke situatie toen de groep die het strand moest veroveren het juiste landingsgebied met bijna 2 kilometer miste. Terwijl de hoofdmacht zich naar het strand terugtrok kwam die onder zwaar vuur van de defensie aan de zuidzijde van het strand. Majoor Frost onderkende de situatie onmiddellijk en leidde onder vuur van korte afstand de aanval op het strand waardoor de situatie volledig kon worden recht gezet en de boten konden worden opgeroepen zodat ze weer aan boord konden gaan. Zowel tijdens de aanval op het radarstation en vervolgens tijdens de zuivering van het strand en het weer aan boord gaan, toonde deze officier uitmuntend leiderschap en vastberadenheid. Het succes van de operatie was grotendeels te danken aan de kunde en het optreden van deze officier."

LG 35558/2111.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
11 februari 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Torch
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en leiderschap tijdens een zeer gevaarlijke operatie. Deze officier leidde zijn bataljon, na een vlucht van 640 kilometer en een dropping in vijandelijk gebied naar een vijandelijk vliegveld bij Tunis en door zijn grote plichtsbesef en goede voorbeeld onder zwaar vuur van machinegeweren, mortieren en A.F.V.ís slaagde hij erin zijn doel te bereiken, een aantal A.F.V.ís te vernietigen en de vijand een groot aantal verliezen toe te brengen. Hoewel hij geheel ingesloten was door een overweldigende troepenmacht wist hij door zijn dapperheid en koelbloedige leiding met een groot deel van zijn bataljon uit de omsingeling te ontsnappen. Na een tocht van ongeveer 145 kilometer door vijandelijk en zeer moeilijk terrein en voortdurend bestookt door vijandelijke tanks en andere troepen, met gebrek aan voedsel en water en na vier keer strijd te hebben geleverd kwam hij eindelijk met ongeveer 120 officieren en manschappen in onze linies terug. Deze volledige minachting voor gevaar en zijn koelbloedigheid onder zwaar vuur vormden onder onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden voortdurend een inspiratie voor zijn officieren en manschappen. Deze eenheid van ongeveer 450 man werd bij Depienne gedropt en trok naar Ounda ongeveer 25 kilometer van Tunis. De operaties duurden van 29 november tot 10 december.

LG 35898/0744.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Distinguished Service Order (DSO)
Lt. Col. John Frost was commandant van 2 Bat. Parachute Regiment dat op zondag 17 september 1944 10 kilometer ten westen van Arnhem werd gedropt. De taak van het bataljon was de belangrijke brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren en deze te behouden tot de aankomst van 30 Corps. Gedurende de opmars naar de brug leidde Lt. Col. Frost zijn bataljon met veel initiatief en vaardigheid en tegen 20.00 uur waren een groot aantal vijandelijke strijdkrachten omsingeld, de noordelijke oprit van de brug veroverd en zestig man gevangen genomen. Alle pogingen om de zuidelijke oprit te veroveren mislukten. De brug zelf werd gedekt door vuur vanaf de zuidelijke oever van de rivier terwijl de verder stroomafwaarts gelegen spoorbrug werd opgeblazen voordat Lt. Col. Frost er een compagnie overheen kon sturen. Gedurende de nacht arriveerde nog een aantal troepen en tegen de morgen van 18 september was Lt. Col. John Frost commandant van een strijdmacht bestaande uit een bataljon van het Parachute Regiment, van het Brigade Hoofdkwartier, een eenheid Royal Engineers (Genietroepen) en een kleine groep van het Royal Army Service Corps (Intendance). Ondertussen ondervond de rest van de brigade zware tegenstand en alle pogingen om de verdedigers van de brug te versterken bleken hopeloos omdat de vijand zich doorlopend versterkte met infanterie en tanks. Vanaf dat moment tot aan de avond van vrijdag 20 september lag Lt. Col. Frost's strijdmacht van niet meer dan 550 man van alle rangen bijna voortdurend onder vuur van allerlei wapens. Ondanks de afwezigheid van bevoorrading met munitie en proviand bleef deze strijdmacht onder zijn bevelvoerend officier en inspirerende leiding op uitmuntende wijze doorvechten; de vijand werd zware verliezen toegebracht en veel tanks, zelf-rijdende kanonnen en halfrups voertuigen werden vernietigd.
Het was pas nadat de vijand, na de verdedigers door brandstichting uit ieder huis te hebben verdreven ook nog het huis van het Brigade hoofdkwartier, waar bijna 300 gewonden lagen te wachten op overgave in brand staken, dat iedere georganiseerde verdediging ophield. Lt. Col. Frost, hoewel die zelf op woensdag gewond was geraakt, toonde gedurende de gevechten de grootste moed en vastberadenheid. Het was grotendeels aan zijn uitmuntende leiding te danken dat de positie langer dan drie dagen intact kon worden gehouden.


Verkregen als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
LG 37274/4683.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Toegekend op:
1 januari 1964
Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)
General Service Medal 1918-1962
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "1st ARMY"-gesp.
Africa Star
Queen Elizabeth II's Coronation Medal 1953

Bronnen

 • - The London Gazette of 2nd September 1932, Issue 33860
  - Supplement to The London Gazette of 30th August 1940, Issue 34936, dated 3rd September 1940
  - Supplement to The London Gazette of 12th May 1942, Issue 35558, dated 15th May 1942
  - Supplement to The London Gazette of 9th February 1943, Issue 35898, dated 11th February 1943
  - Supplement to The London Gazette of 18th September 1945, Issue 37274, dated 20th September 1945
  - Supplement to The London Gazette of 31st December 1963, Issue 43200, dated 1st January 1964
  - Frost, J., A Drop too Many, Pen & Sword Books Ltd., Great Britain, 1994 (republished)
  - Kopie van de originele aanbeveling voor de eerste DSO- STIWOT-archief
  - Kopie van de originele aanbeveling voor de tweede DSO, getekend door Majoor-General Frederick Browning, Commandant 1st Airborne Division
  - arnhemarchive.org
  - Go2War2.nl
  - unithistories.com
  - Eva Fiolet (vertaling)