Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Dorst, van, Bernardus "Ben"

Geboortedatum:
16 januari 1907 (Barneveld, Nederland)
Overlijdensdatum:
23 september 1944 (Helmond, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven R.K. Begraafplaats Hortsedijk
Vak: C. Rij: 1. Graf: 116.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Ben van Dorst werd op 16 januari 1907 te Barneveld geboren als zoon van Willem Marinus van Dorst (Machinist NCS) en Hieltje Schok. Hij studeerde weg en waterbouw aan de MTS in Utrecht. Hierna werd hij waterbouwkundige te Maastricht en later in Almelo. In 1929 werd hij technisch ambtenaar bij het Waterschap Stroomgebied de Aa in Helmond. Tevens werd hij 1934 vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Helmond. Hier werd hij benoemd tot Ploegcommandant bij de Transportcolonne en vanaf 1935 Administrateur hiervan. Hij huwde op 12 mei 1937 met Johanna Theodora Catharina van der Meulen (geboren 22 maart 1913, Tilburg).

In mei 1940 diende Ben van Dorst als Sergeant-Majoor bij het Korps Mariniers en was betrokken bij de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam. Na de capitulatie kwam hij teug in Helmond en nam hij zijn werk en vrijwillige werk bij het Rode Kruis weer op zich. in 1941 werd hij aangesteld als reservecommandant van de Transportcolonne van het Rode Kruis in Helmond. In deze hoedanigheid had hij toestemming van de bezetter om met een motor te rijden. Hierdoor raakte Ben van Dorst betrokken bij de verzetsgroep Albrecht. Van Dorst werd lid van de Knokploeg-Bakel en nam deel aan diverse acties rond Helmond. Op 23 september 1944 werd Ben van Dorst gedood door Duits machinegeweervuur bij het als Rode Kruismedewerker bergen van het lichaam van een omgekomen stadsgenoot.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Verzetstrijder
Eenheid:
Knokploeg Bakel
Toegekend op:
21 december 1949
Voordracht:
"Heeft zich in verband met vijandige actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk gediend door, na in April 1944 als medewerker te zijn toegetreden tot een belangirjke inlichtingengroep op militair gebied in Nederland, militaire verkenningen te verrichten in Zuid-Oost-Brabant en van door de vijand afgesloten terreinen, zoals vliegvelden, zo volledig mogelijke gegevens te verkrijgen, waarmede hij het inlichtingenwerk goede diensten heeft bewezen.
Voorts door, zich bedienende van een geheim telefoonnet, nauwkeurig de dislocatie en de doormars van vijandelijke troepen te melden, waartoe hij vinandelijke telefoongesprekken ter plaatse deed afluisteren, totdat hij bij hulpverlening aan gewonden dodelijk werd getroffen."

Koninklijk Besluit No.21, dd. 21 december 1949.
Kruis van Verdienste (KV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1994

Bronnen

Foto's

Nieuws

Helmonders met onderscheidingen

nov2020

Helmonders met onderscheidingen

Dit is een incompleet overzicht van Helmonders die zijn onderscheiden voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog. Enkel van de bronzen legpenning van de gemeente Helmond weten we dat deze compleet is, daar zijn er maar drie van uitgereikt. Heeft u meer namen voor op onze lijst? Of meer informatie, documenten of foto's van de personen die al op de lijst staan? Neem dan contact met ons op!

Lees meer

Thema's