TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Busche, Karl

Geboortedatum:
17 september 1903
Overlijdensdatum:
28 mei 1943 (Rusland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
I. Bataillon, Infanterie-Regiment 228, leichte Infanterie-Division 101, Heer
Toegekend op:
13 mei 1942
Deutsches Kreuz in Gold
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Oberst (Kolonel)
Eenheid:
Kommandeur, Jäger-Regiment 228, 101. Jäger-Division, Heer
Toegekend op:
28 februari 1943
Het volgende document beschrijft waarom Busche werd onderscheiden met het Ritterkreuz:
Op 28.2.1943 kende de Führer het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes toe aan Oberstleutnant Busche, commandant van een Kampfgruppe.
Oberstleutnant Busche heeft zich diverse malen bijzonder onderscheiden tijdens de gevechten op het hoge terrein in de Kaukasus langs de pasweg richting Touapse door zijn moedige leiding over het Infanterie-Regiment 229 en verschillende Kampfgruppen. Toen hij ten zuiden van Krasnodar een Kampfgruppe aanvoerde droeg hij wezenlijk bij aan de geslaagde verdediging tegen een sterke vijandelijke tegenaanval op 8.2.1943.
Onder zijn krachtige leiding lieten zijn zwakke eenheden de vijand in diverse golven komen waarbij deze zware verliezen leed. Net op het juiste moment lanceerde hij een tegenaanval met de enig aanwezige reserve van de divisie, een versterkte compagnie. Hij nam de moedige beslissing deze tegenaaval uit te voeren ver voor de Duitse frontlinie op vijandelijk gebied. Hoewel zijn eigen troepen erg zwak waren, was de doorstoot zo gedurfd dat de vijandelijke troepen op beide flanken zich snel terugtrokken en de sterke vijandelijke aanval na een paar uur instortte. Meer dan 900 doden, 82 krijgsgevangenen en veel buitgemaakt materiaal vormden het bewijs van de in een paar uur strijd behaalde successen. De vastberaden en grondig voorbereidde vijandelijke poging tot doorbraak naar de enige veilige en vitale weg in dit gebied, de toekomstige route voor vier eigen divisies naar Krasnodar, Krymskaja en Novorossijsk, werd hiermee voorkomen.
Oberstleutnant Busche leverde de belangrijkste impuls voor deze beslissende overwinning met zijn zelfverzekerde initiatief op het slagveld en zijn opmerkelijke moed.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto