TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bouman, Martinus Antonius Marie

Geboortedatum:
5 mei 1899 (Gouda, Nederland)
Overlijdensdatum:
2 mei 1943 (Well, Nederland)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen
Vak: E. Graf: 55.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Gefusilleerd te Well op 2 mei 1943.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Eervol ontslagen eerste luitenant (1st Lieutenant, honorably discharged)
Eenheid:
Infanterie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, ingedeeld bij de Staf van Gewest 9 van de Ordedienst. (Infantry Royal Dutch Indonesian Army (KNIL))
Toegekend op:
31 maart 1952
Voordracht:
"Het zich in de strijd onderscheiden door uitstekende daden van moed, beleid en trouw tijdens de bezetting van Nederland, ingedeeld bij de Staf van Gewest 9 (Limburg) van de verzetsoraganisatie Orderdienst.
Hoewel reeds vroegtijdig wegens lichaamsgebreken genoodzaakt de militaire dienst te verlaten, heeft deze oud-officier ondanks zijn ernstige invaliditeit, zijn officierseed seeds indachtig, met ongebroken geestkracht en geestdrift op eigen initiatief, in eigen kring als Hoofdcontroleur van de Centrale Controle Dienst, vervolgens als lid van de Ordedienst, het ondergronds verzet georganiseerd en geleid.
Met de hem als ambtenaar van de Centrale Controle Dienst ter beschikking gebleven auto heeft hij met voorbeeldige moed en beleid vele leden van Geallieerde vliegtuigbemanningen en uit Duitsland ontsnapte Geallieerde krijgsgevangenen naar veiliger oord vervoerd, waarvoor hem posthuum door de Amerikaanse, Britse en Franse regeringen loflijke onderscheidingen werden verleend. Van eenzelfde moed en tot het hoogste offer bereide trouw getuigen zijn laatste levensdagen, toen hij, vernemende dat tweezijner gearresteerde ondergeschikten zouden worden gefusilleerd, indien hij zich niet kwam melden, zich onmiddellijk meldde en met drie anderen op de heide te WELL op 2 mei 1943 voor het vijandelijk vuurpeleton met de kreet "Leve het Vaderland, leve de Koningin" fier het leven liet, zijn lotgenoten tot het laatste ogenblik moed insprekend."

Koninklijk Besluit No. 98, dd. 31 maart 1952.
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger

Verkregen met palm.
Presidential Medal of Freedom

Bronnen

Foto