TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boyington, Gregory "Pappy"

Geboortedatum:
4 december 1912 (Coeur d'Alene/Idaho, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
11 januari 1988 (Fresno/California, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 7A. Graf: 150.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 214 (VMF-214), Marine Aircraft Group 11 (MAG-11), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed en dappere plichtsbetrachting als commanderend officier van het Marine Jagersquadron 214 in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in het centrale deel van de Solomons eilanden tussen 12 september 1943 en 3 januari 1944. Maj. Boyington, voortdurend in de minderheid tijdens opeenvolgende riskante vluchten boven zwaar verdedigd vijandelijk gebied, viel de vijand met durf en moedige volharding aan, zijn squadron aanvoerend in de strijd tegen Japanse scheepvaart, walinstallaties en luchtstrijdkrachten met verwoestende resultaten. Vastbesloten in zijn pogingen, de vijand zware schade toe te brengen, leidde Maj. Boyington op 17 oktober boven Kahili een formatie van 24 jagers en voortdurend rondvliegend boven de basis, waar 60 vijandelijke toestellen aan de grond stonden, daagde hij brutaal de Japanners uit om jagers de lucht in te sturen. Tijdens de daaropvolgende actie haalden onze jagers onder zijn briljante leiding 24 vijandelijke toestellen neer zonder zelf één toestel te verliezen. Maj. Boyington, een briljant vlieger en vastberaden vechter tegenover een grote overmacht haalde persoonlijk 26 van de vele Japanse toestellen neer die zijn squadron neerhaalde en verhoogde door zijn krachtige leiding binnen zijn commando de vechtlust die van beslissend belang was bij de Geallieerde prestaties in de lucht in dit strategisch uiterst belangrijke gebied.
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Aanbeveling:
Wegens buitengewone heldenmoed en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van Commanding Officer en piloot in Marine Fighting Squadron TWO HUNDRED FOURTEEN (VMF-214), Marine Air Group ELEVEN (MAG-11), FIRST Marine Aircraft Wing, in actie tegen Japanse luchtstrijdkrachten in het gebied rond de New Britain eilandengroep op 3 janauri 1944. Op het toppunt van een periode die opviel door uitzonderlijke prestaties in de strijd, leidde Major Boyington een formatie Geallieerde jagers in een aanval tegen een veel groter aantal vijandelijke jagers boven Rabaul. Met een steile duik naar de klimmende jagers deed hij een gedurfde aanval en schoot een Japanse jager in brand. Major Boyington, onder uitzonderlijk gevaarlijke omstandigheden een hardnekkig en onbevreesd vlieger slaagde erin de briljante en effectieve tactieken, ontwikkeld door een nauwkeurige bestudering van de technieken van de vijand, over te brengen op degenen die onder hem dienden en leidde zijn mannen met inspirerende en moedige vastberadenheid in de strijd. Zijn onbevreesde leiderschap en zijn dappere vechtlust strekken de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

DGP: Serial 00699 (Approved SofN May 25, 1944)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Aanbeveling:
Major Gregory "Pappy" Boyington (MCSN: 0-5254), United States Marine Corps Reserve, werd door Japanse troepen gevangen genomen nadat hij op 3 januari 1944 boven de Pacific was neergeschoten en gevangen gehouden tot aan zijn terugkeer onder Amerikaans militair gezag aan het einde van de oorlog.

Prisoner of War Medal

Bronnen

  • Foto: US Federal Government
  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Valor Awards