TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brunelli, Austin Roger

Geboortedatum:
20 augustus 1907 (Brilliant/New Mexico, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
23 september 1989
Dienstnummer:
0-4640
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Toegekend op:
3 mei 1944
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als commandant van een Assault Landing Team tijdens de verovering van het eiland Namur in de Kwajalein atol op de Marshalleilanden op 1 en 2 februari 1944. In de morgen van 1 februari was slechts ongeveer 60% van het aantal landingsboten beschikbaar voor de eenheid, dat vereiste grote wijziging van de plannen en de uitvoering van de landing. Nadat hij een compagnie in zijn eenheid had opgenomen om de landende troepen te steunen hergroepeerde hij zijn troepen snel en vakkundig op de startlijn. Tijdens de landing nam hij snel het commando over de landende eenheden op zich en onder zijn vurige leiding bereikte het landingsteam het eerste doel direct. Later die middag nam zijn ploeg deel aan een gecoördineerde aanval waarbij versterkte en ingegraven posities werden overrompeld. De volgende ochtend werd een sterke tegenaanval door fanatieke Japanners afgeslagen en later speelde zijn eenheid een belangrijke rol in de laatste aanval om de laatste vijandelijke weerstand neer te slaan. Onder zijn inspirerende leiding onderscheidde zijn eenheid zich in zijn eerste gevecht door felle actie en de wil de vijand te bestrijden. Zijn deskundige en inspirerende leiding was in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Lieutenant Colonel Brunelli is gerechtigd tot het dragen van de Combat V.

Met Combat "V"
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
1st Battalion, 24th Marine Regiment, 4th Marine Division "Fighting Fourth", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
17 december 1944
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als commanderend offcier van de 4th Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Saipan op de Marianeneilanden van 18 juni tot 4 juli 1944. Lieutenant Colonel Brunelli, een vermetel en dapper aanvoerder, leidde zijn mannen moedig tegen zwaar versterkte vijandelijke stellingen en slaagde er na felle gevechten tegen de vijand in sterk betwist terrein te veroveren. Toen twee van zijn compagnieën door zware verliezen werden gedecimeerd en gedwongen zich op korte afstand van het aangewezen doel terug te trekken na een dag van voortdurende gevechten in bijna ontoegankelijk terrein, deed hij direct zelf een verkenning onder verwoestend vuur, herstelde vaardig zijn linies en nam weer contact op met naburige eenheden waarmee hij het succes van de operaties van die dag verzekerde. Later, op 28 en 29 juni, toen zijn bataljon opdracht kreeg een gevaarlijke bres tussen twee eenheden te dichten deed hij weer verkenningen onder vijandelijk vuur, stelde zijn troepen doelmatig op en lanceerde een gedurfde en geslaagde aanval. Met zijn onbevreesde leiding, zijn koelbloedige moed en inspirerend plichtsbesef tegenover sterke Japanse tegenstand droeg Lt Col Brunelli bij aan het succes van onze troepen op Saipan en hield de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Commanding General, FMF, Pacific: Serial 361
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
1st Battalion, 24th Marine Regiment, 4th Marine Division "Fighting Fourth", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
8 juni 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom als commanderend officier van het First Battalion, Twenty-Fourth Marines, FOURTH Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden tussen 8 en 16 maart 1945. Toen hij in dienst terugkeerde nadat hij gewond was geraakt en afgevoerd, nam Lt Col Brunelli het bevel over het bataljon op zich dat zware verliezen had geleden en na een verkenning van zijn hele frontlinie hergroepeerde hij zijn sterk geslonken eenheden in twee infanterie compagnieën. Door het herstellen van de vechtlust van zijn mannen en het hervatten van de coördinatie met eenheden op zijn flanken droeg hij wezenlijk bij aan de aanzienlijke overwinningen van zijn bataljon onder de fanatieke weerstand tegen de algehele opmars onder intens vijandelijk vuur totdat de tegenstand van de vijand geheel was neergeslagen. Zijn dappere vechtlust en onwankelbare plichtsbesef kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force Pacific: Serial 41635
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Colonel (Kolonel der Mariniers)
Toegekend op:
20 augustus 1952
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als chef staf van een Mariniers Divisie tijdens operaties tegen de vijand in Korea van 23 maart tot 20 augustus 1952. Colonel Brunelli toonde het hoogste niveau van professionele bekwaamheid bij de uitvoering van staffuncties; hij werkte lange en vermoeiende uren met volledige minachting voor eigen vermoeidheid en coördineerde vaardig de werkzaamheden van de generale staf en bijzondere staven. Met een scherpe vooruitziende blik hield hij toezicht op de voorbereiding van plannen en orders waardoor de strijdvaardigheid van de divisie toenam. Met initiatief en plichtsbesef bestudeerde hij voortdurend de situatie, waarbij hij steeds voorbereid was op toekomstige noodgevallen, dat van onschatbare waarde was voor de bevelvoerend generaal. Colonel Brunelli leverde met zijn deskundig toezicht op en coördinatie van de staf en zijn heldere professionele oordeel een onmetelijke bijdrage aan het succes van de divisie. Zijn uiterst competente dienstverlening en voorbeeldig optreden gedurende die periode waren in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse Marine. Colonel Brunelli is gerechtigd tot het dragen van de Combat V.

Commanding General 1st Marine Division: Serial 24200
--
Tweede LoM als Gold Star met Combat "V" ontvangen
Legion of Merit - US Military

Bronnen

Foto