TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burford, William Page

Geboortedatum:
12 februari 1901 (Walla Walla/Washington, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
31 oktober 1968 (California, Verenigde Staten)
Begraven op:
Fort Rosecrans National Cemetery
Vak: X. Graf: 746-A.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Monaghan (DD-354), U.S. Navy
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Navy Cross toe te kennen aan Lieutenant Commander William Page Burford (NSN: 0-57949), United States Navy, wegens uitzonderlijke moed, tegenwoordigheid van geest, plichtsbesef en minachting voor eigen veiligheid, dienend als bevelvoerend offivier van de destroyer U.S.S. Monaghan (DD-354) tijdens de Japanse aanval op de Amerikaanse Pacific vloot in Pearl Harbor, Territory of Hawaii op 7 december 1942. Tijdens het vertrek van de U.S.S. Monaghan uit Pearl Harbor werd een Japanse duikboot in de haven waargenomen. Ondanks het zware vijandelijke bombardement en de beschietingen op dat moment viel Lieutenant Commander Burford door knap met hoge snelheid schip te manoeuvreren in het ondiepe water en een bocht in het kanaal de duikboot aan en bracht hem tot zinken door hem te rammen en met dieptebommen, daarna voer hij op een uitstekende manier de haven uit. Het optreden van Lieuteant Commander Burford tijdens de hele actie strekt hem tot grote eer en was in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Legion of Merit met Combat V toe te kennen aan Captain William Page Burford (NSN: 0-57949), United States Navy, wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten in een positie van grote verantwoordelijkheid aan de Regering van de Verenigde Staten als Western Pacific Representative of Commander Destroyers, United States Pacific Fleet, van 2 juni tot 2 september 1945. In deze kritieke periode in de strijd tegen Japan maakte hij het met zijn initiatief, doorzettingsvermogen en opmerkelijke deskundigheid mogelijk dat door oorlogshandelingen beschadigde destroyers snel werden hersteld toen ze dringend nodig waren voor de laatste slagen tegen de vijand. Ondanks voortdurende Japanse luchtaanvallen voltooide hij deze enorme taak met succes waarmeee hij een aanzienlijke bijdrage leverde aan de verpletterende nederlaag van de vijand. Zijn inspirerende leiderschap en plichtsbesef waren in overeenstemming mewt de beste tradities van de Amerikaanse marine. Captain Burford is gerechtigd tot het dragen van de Combat V.
Legion of Merit - US Military

Bronnen