Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Hönscheid, Johannes Matthias

  Geboortedatum:
  14 juli 1922 (Eitorf/Rijnprovincie, Duitsland)
  Overlijdensdatum:
  2 maart 2001 (München/Beieren, Duitsland)
  Nationaliteit:
  Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

  Biografie

  Johannes-Matthias Hönscheid was oorlogscorrespondent bij de Luftwaffe.
  Na zijn schoolopleiding in Frankfurt am Main, ging hij op 15 januari 1942 bij de Luftnachrichtenkompanie, Fliegerhorst Fritzlar. Vanaf 1 september 1942 deed Hönscheid dienst als Kriegsberichter der Luftwaffe bij de Duits/Italiaanse krant "Il Popolo di Sicilia" te Catania. In deze periode vloog hij als boordschutter bij III.LG1 en Kampfgeschwader 54. Hij vloog 28 missies en schoot één vijandelijk toestel neer. Vervolgens was hij als Kriegsberichter ingedeeld bij het hoofdkartier van Rommel en de Oberbefehlshaber Süd (Kesselring). Hierna werd Hönscheid overgeplaatst naar de 1.Fallschirmjäger-Division en nam hij deel aan de campagne op Sicilië met Bataillon Grasmehl. Tijdens de gevechten om Monte Cassino vernietigde hij zeven tanks. In deze tijd werd hij door de Britten gevangen genomen, maar wist gewond (3 verwondingen) te ontsnappen. Na herstel van zijn verwondingen werd hij vanaf 14 september 1944 ingedeeld als Kriegsberichter bij de Heer en opereerde vanuit het Oberkommando der Wehrmacht. Hij was hier Referatleiter voor de inzet van journalisten, militaire censor, verbindingsofficier voor Goebbels en werkte ook als Kriegstagebuchführer op het Führerhauptquartier. Zijn laatste functie werd Kriegsberichter en Pressesprecher (persvoorlichter) bij de Reichsregierung Dönitz te Plön en Flensburg. Hij verkeerde kort in Brits krijgsgevangenschap. Zijn laatst bereikte rang was Leutnant der Reserve (1 maart 1945).
  Na de oorlog werd hij uitgever in München. Johannes-Matthias Hönscheid werd 78 jaar oud.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Oberfeldwebel (Adjudant onderofficier)
  Eenheid:
  Kriegsberichtstatter der Fallschirmtruppe, Luftwaffe
  Toegekend op:
  12 maart 1945
  Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Oberfeldwebel (Adjudant onderofficier)
  Eenheid:
  Kriegsberichtstatter der Fallschirmtruppe, Luftwaffe
  Toegekend op:
  16 maart 1945
  Deutsches Kreuz in Gold

  Bronnen

  • Foto 1: Andrew Straube
  • - FELLGIEBEL, W.P., Elite of theThird Reich, Helion & Company Limited, Solihull, 2003.
   - Williamson G., World War II German Battle Insignia, Osprey Publishing, USA Edition, 2002
   - das-ritterkreuz.de
   - Scherzer, Veit (2007). Die Ritterkreuzträger 1939–1945 Die Inhaber des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939 von Heer, Luftwaffe, Kriegsmarine, Waffen-SS, Volkssturm sowie mit Deutschland verbündeter Streitkräfte nach den Unterlagen des Bundesarchives. Jena, Germany: Scherzers Miltaer-Verlag. ISBN 978-3-938845-17-2

  Foto