TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coward, Jesse Grant "Jess"

Geboortedatum:
10 maart 1900 (Brooklyn/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
20 mei 1963
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 34. Graf: 82-A.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Sterrett (DD-407), U.S. Navy
Toegekend op:
17 november 1942
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Sterrett (DD-407) tijdens een gevecht tegen Japanse marine eenheden bij het eiland Savo in de nacht van 12 op 13 november 1942. Bij deze gelegenheid bond het eskader waaraan hij was toegevoegd bond van dichtbij de strijd aan, versloeg een numeriek sterkere vijand, bracht hem zware schade toe en weerhield hem ervan zijn doelen te bereiken. Met zijn durf en vastberadenheid droeg hij aanzienlijk bij aan deze overwinning die de vijand ervan weerhield zijn beoogde doelen te bereiken.

Commander Task Force 67: Serial 161105
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Destroyer Squadron 54, U.S. Navy
Toegekend op:
11 februari 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van Commander Destroyer Squadron 54 (DesRon 54) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de Straat van Surigao tijdens de slag in de Golf van Leyte op de Filippijnen in de nacht van 24 op 25 oktober 1944. Hoewel hij verlicht werd door parachutefakkels en onder vijandelijk vuur lag voer Captain Coward met zijn schip tot dichtbij zware vijandelijke schepen, lanceerde een gedurfde aanval met torpedo’s waarmee hij zware schade aan de vijand toebracht en trok zich zonder verliezen of schade terug. Met deze succesvolle aanval droeg hij in hoge mate bij aan het uitschakelen van een ernstige dreiging voor onze transporteurs en andere schepen in de Golf van Leyte. Zijn grote professionele vaardigheid en dappere plichtsbesef kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Commander 3d Amphibious Force Pacific: Serial 164 (Gold Star in lieu)

Bronnen