TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crotts, Hubert Douglas

Geboortedatum:
(Silver City/North Carolina, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal der Mariniers)
Eenheid:
2nd Tank Battalion, HQ, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Hubert Doug Crotts (315561), Corporal, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijk heldendom en plichtsbesef dienend als lid van het Second Tank Battalion, Second Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio, Tarawa atol op de Gilberteilanden tussen 20 en 24 november 1943. Toen hij bij een rif aankwam nadat de tanks aan land waren gekomen en zich realiseerde dat deze voertuigen getrainde verkenners nodig zouden hebben, verkreeg Cpl. Crotts toestemming om vrijwilligers op te roepen, leidde een groep van vijf man onder zwaar vijandelijk vuur 1.000 meter verder en voegde zich bij de tanks op het strand. Bij vier gelegenheden leidde hij een tank via het meest geschikte terrein door onze linies van de infanterie naar vooraf bepaalde posities achter de Japanse linies, moedig het intense vuur van mortieren en mitrailleurs trotserend. Gedurende de eerste nacht redde hij dringend benodigde munitie en brandstof uit kapot geschoten tanks en was gedurende deze kritieke periode met zijn uitmuntende initiatieven en grote technische kennis grotendeels verantwoordelijk voor het operationeel houden van de enig overgebleven tank in het gebied. Cpl. Crott’s inspirerende optreden, zijn agressieve vastberadenheid en onversachrokken plichtsbesef onder groot gevaar strekken hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - WW2 Gyrene.org
    - Tarawa on the web.org
    - Homeofheroes.com

Foto