TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cushman, Robert Everton, Jr.

Geboortedatum:
24 december 1914 (St. Paul/Minnesota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
2 januari 1985 (Fort Washington, Maryland, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
2nd Battalion, 9th Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Voor getoonde actie op het eiland Bougainville, Solomonseilanden, Papoea-Nieuw-Guinea.

Met de "V" als symbool voor moed.

Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
2nd Battalion, 9th Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van het Second Battalion, Ninth Marines, Third Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Guam op de Marianeneilanden tussen 21 juli en 20 augustus 1944.
Toen zijn bataljon op 25 juli opdracht kreeg een goed georganiseerde en verdedigde vijandelijke stelling die de opmars al enkele dagen had opgehouden, te veroveren en te behouden leidde Lt.col. Cushman de aanvallen van zijn bataljon en het afslaan van talloze Japanse tegenaanvallen, zich onbevreesd blootstellend aan zwaar vijandelijk vuur van geweren, mitrailleurs en mortieren teneinde in de frontlinie te blijven en uit de eerste hand inlichtingen te verkrijgen over de situatie van de vijand. Na drie dagen van bittere gevechten met als hoogtepunt een zware Japanse tegenaanval op 28 juli die de flank van zijn bataljon terugdreef, leidde hij persoonlijk een peloton in de bres, stelde dat op voor de verdediging en sloeg de vijandelijke macht terug. Met zijn bezielende leiding, zijn moed en zijn plichtsbetrachtin droeg hij in hoge mate bij aan het slagen van de missie met het vernietigen van een vijandelijk bataljon en het op de vlucht jagen van een ander; daarmee hield hij de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force, Pacific: Serial 00420.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
2nd Battalion, 9th Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika op het strijdtoneel in de Pacific in de periode tussen 21 juli en 20 augustus 1944 en tussen 25 februari en 6 april 1945.


Met de "V" als symbool voor moed.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal der Mariniers)
Eenheid:
III Marine Amphibious Force, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als plaatsvervangend bevelvoerend generaal, III Marine Amphibious Force van april tot mei 1967; als bevelvoerend generaal III Marine Amphibious Force; Senior Advisor I Corps van de Republiek Vietnam en als I Corps Coordinator tijdens operaties tegen een agressieve vijand van juni tot december 1967 in Vietnam. Gedurende die periode leidde Lieutenant general Cushman met unieke professionele vaardigheid en vastberadenheid zijn troepen tegen de Communistische rebellen en de Noord-Vietnamese strijdkrachten. Zich volledig bewust van de problemen, veroorzaakt door een hardnekkige en gewetenloze vijand in het veld, introduceerde Lt Gen Cushman innovatief en positief leiderschap in het voeren van de oorlog die gesteund door zijn originaliteit en begrip voor menselijke waarden de Republiek Vietnam tot grote steun waren bij het afwenden van de Communistische dreiging tegen van haar veiligheid en vrijheid. Met zijn moedige plichtsbesef leverde Lt Gen Cushman waardevolle en opmerkelijke diensten en droeg aanzienlijk bij aan de successen van bevriende troepen die betrokken waren bij de campagne in Vietnam en hield daarmee de beste tradities van het Amerikaanse Korps Mariniers hoog.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal der Mariniers)
Eenheid:
III Marine Amphibious Force, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend generaal III Marine Amphibious Force; Senior Advisor I Tactical Zone en I Corps Coordinator voor Amerikaanse en bevriende troepen in het kader van operaties tegen de vijand in de Republiek Vietnam van 1 januari 1968 tot 26 maart 1969. Gedurende genoemde periode deed Generaal Cushman zijn vele en veeleisende plichten met superieur leiderschap en buitengewone professionalisme. In die periode waarin de Amerikaanse en bevriende troepen snel in omvang en complexiteit toenamen, stelde hij met zijn feilloze vermogen goede en tijdige beslssingen te nemen en de uitvoering ervan te coördineren zijn commando in staat te integreren en de Amerikaanse en bevriende troepen in te zetten als een samenhangende en flexibele strijdmacht. Puttend uit zijn uitgebreide ervaring in het veld en grote tactische en strategische kennis, analyseerde hij operationele problemen en gaf goede aanwijzingen aan zijn staf en de ondergeschikte commandanten die een vitale rol speelden in het succes van 73 grote operaties. Met vertoon van uitzonderlijke vaardigheid en tact was hij uiterst succesvol in de omgang met Vietnamese en Koreaanse commandanten en was de grote motor achter de geslaagde en gecoördineerde inspanningen van de Geallieerde troepen in de I Corps Tactical Zone. Generaal Cushman’s prestaties strekken hem door zijn dynamische leiderschap, uitzonderlijke militaire capaciteiten en onwankelbare plichtsbesef tot de grootste eer en kwamen overeen met de beste tradities van het Korps Mariniers en de Amerikaanse Marine.

Gold Star in lieu
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Rang:
General (Generaal der Mariniers)
Eenheid:
Commander-in-Chief, HQ, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke en waardevolle diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van het Marine Corps van januari 1972 tot januari 1973. General Cushman, een opmerkelijk, loyaal en patriotisch leider vormde het Marine Corps om tot een levensvatbare en parate vredesmacht. Paraatheid benadrukkend stond Generaal Cushman op de toepassing van de speciale kwaliteiten van leiderschap gelijkheid en professionalisme resulterend in een staat van personeel, uitrusting en paraatheid die uniek is in de geschiedenis van de Marines. Dat heeft een Marine Corps opgeleverd dat beschikbaar en in staat is om onverwachte operationele inzetten en onvoorziene gebeurtenissen met een sterke korpsgeest op een tijdige en efficiënte manier het hoofd te bieden. De hoge waardering die Generaal Cushman genoot van al degenen met wie hij heeft samengwerkt , zowel binnen als buiten de regering, is een eerbetoon aan zijn grote intelligentie en ruime kennis, gesteund door enorme ervaring en vooral door zijn begrip voor en medeleven met zijn medemens. Generaal Cushman heeft met zijn staatsmansschap en zijn grote kennis van de factoren die de opstelling van nationaal beleid beïnvloeden, aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van belangrijk beleid in een periode van vitaal en ongewoon belang voor de Verenigde Staten van Amerika. Zijn wijze raad, zijn uitzonderlijk brede ervaring en zijn helderheid van inzicht werden erkend door de hoogste organen van onze regering. Met zijn toewijding en plichtsbesef heeft Generaal Cushman waardevolle en opmerkelijke diensten aan de natie verleend en daarmee de beste tradities van het Marine Corps en de Amerikaanse Marine hoog gehouden. Dit alles strekt hem, het United States Marine Corps, het Departement van Marine en het Departement van Oorlog tot de hoogste eer.

Second Gold Star in lieu
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Rang:
General (Generaal der Mariniers)
Eenheid:
Commander-in-Chief, HQ, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van het Marine Corps van februari 1973 tot en met juni 1975. Gedurende deze periode, gekenmerkt door ongewone internationale spanningen heeft Generaal Cushman met zijn onfeilbare leiding een onbetaalbare bijdrage geleverd aan de hoge graad van paraatheid van het Marine Corps en het vermogen om amphibische eenheden snel en efficiënt in de hele wereld in te zetten ter ondersteuning van nationale doelen en wereldwijde verplichtingen. General Cushman, een man met zeldzame visie en grote vastberadenheid was de grote motor achter de vorming van een strijdbaar Marine Corps terwijl hij tegelijkertijd de benijdenswaardige traditionele standaarden van het Korps sterk verhoogde. Als lid van de Gezamenlijke Chefs van Staven is Generaal Cushman door zijn uitgebreide kennis van politeke overwegingen, operationeel inzicht en een groot begrip voor nationale doelen in staat geweest aanzienlijke bijdragen te leveren die zowel bewonderd als gerespecteerd werden vanwege hun scherpte en scherpzinnigheid. Met zijn belangrijke prestaties, onwankelbare vaderlandsliefde en niet aflatende toewijding heeft Generaal Cushamn waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Verenigde Staten van Amerika en daarmee de beste tradities van het Marine Corps en de Amerikaanse Marine hoog gehouden.

Third Gold Star in lieu
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)

Met een "Service star".
American Defence Service Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
American Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)

Met 5 campagne sterren.
Asiatic-Pacific Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
World War Two Victory Medal

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific – Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - Homeofheroes.com
    - Arlington Cemetery.net

Foto