TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
De Vietnamoorlog, ook wel bekend als de Tweede Indochinese Oorlog, was een oorlog die van 1955 tot 1975 uitgevochten werd tussen het communistische Noord-Vietnam, ondersteund door China en Rusland en het op het Westen gerichte Zuid-Vietnam, gesteund door de Verenigde Staten. De oorlog eindigde in het voordeel van Noord-Vietnam en ging de geschiedenis in als de eerste oorlog die de Verenigde Staten verloor. Meer dan 2 miljoen mensen kwamen om tijdens deze oorlog waaronder ruim 58.000 Amerikanen.

De oorzaak van de oorlog komt voort uit de eerdere Eerste Indochinese Oorlog, de oorlog tussen Vietnam en Frankrijk. De Fransen verloren de oorlog in 1954 waarna het land onder invloed van de Amerikanen werd opgedeeld in een communistisch noordelijk deel en een door de Amerikanen gesteund zuidelijk deel. Door het uitblijven van een eenwording van het land, brak in Zuid-Vietnam een oorlog uit tussen de Vietcong (communistische Zuid-Vietnamese verzetsgroep) en Zuid-Vietnam. De Noord-Vietnamezen en Amerikanen voegden zich in de strijd waarna de echte oorlog begon. Het was de eerste oorlog die op TV werd gevolgd door het thuisfront. De gruwelen van deze oorlog zoals de bombardementen, het gebruik van chemische wapens waaronder napalm en de oorlogsmisdaden van Amerikaanse soldaten werden op de Amerikaanse burgers geprojecteerd, die zich vervolgens tegen de oorlog gingen verzetten. De oorlog eindigde toen de Verenigde Staten zich in 1973 terugtrok uit Vietnam. Korte tijd later werd Zuid-Vietnam ingenomen door het noorden en werd een communistisch bewind ingevoerd. In 1976 werden het noorden en het zuiden officieel herenigd en werd de Socialistische Republiek Vietnam uitgeroepen.

Gerelateerde personen

Ware, Keith Lincoln* 23 november 1915
Ü 13 september 1968
Vak: 30 Graf: 258-3

meer
Grid Lijst Kaart

Booking.com (NL)

Start nu