TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Donaho, Glynn Robert

Geboortedatum:
25 maart 1906 (George/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 mei 1986 (Sierra Vista/Arizona, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Flying Fish (SS-229), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en dapper plichtsbesef in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Flying Fish (SS-229) op de tweede oorlogspatrouille van die boot in actie tegen vijandelijke Japanse marine eenheden in de Pacific tussen 15 augustus en 15 september 1942. Nadat lieutenant commander Donaho een vijandelijk oorlogsschip van de Kongo klassse, goed beschermd door vliegtuigen en oppervlakteschepen in zicht had gekregen, manoeuvreerde hij gedurfd zijn boot door het beschermende gordijn. In een moedige en vastberaden aanval plaatste hij twee voltreffers waarmee hij een patrouilleschip tot zinken bracht en het oorlogsschip zwaar beschadigde. Nadat de Flying Fish door een zware tegenaanval onder water was gedrukt en bijna twee uur later weer op persicoppdiepte kwam, brandde het oorlogsschip nog steeds fel. De moed en bekwaamheid getoond door lt cdr Donaho en de voorbeeldige vechtlust van zijn bemanning kwamern overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Flying Fish (SS-229), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Flying Fish (SS-229) op de derde oorlogspatrouille van die boot in de periode van 27 oktober tot 16 december 1942 in door de vijand beheerste wateren bij de Solomoneilanden. Lieutenant commander Donaho zette meedogenloos en met vaardige manoeuvres en opmerkelijk zeemanschap zijn aanvallen door ondanks de grote mentale en fysieke druk veroorzaakt door lange patrouilles in vijandelijke wateren. De mannen aan boord van de Flying Fish trotseerden het altijd aanwezige gevaar van anti-duikboot maatregelen en lanceerden hun torpedo’s met dusdanige nauwkeurigheid dat twee vijandelijke destroyers tot zinken werden gebracht terwijl hun eigen boot het er ongehavend vanaf bracht. Het dappere plichtsbesef van lt cdr Donaho en zijn onverschrokken vechtlust strekken hem, zijn bemanning en de Amerikaanse marine tot grote eer.

Gold Star op het lint van de eerste medaille
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Flying Fish (SS-229), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Flying Fish (SS-229) op de vierde oorlogspatrouille van die boot in de periode van 5 januari tot 28 februari op patrouille in de wateren rond de Marianen. Commander Donaho manoeuvreerde zijn boot vaardig tot binnen bereik van de vijand en deed diverse torpedo aanvallen op de vijand waardoor hij vier schepen met een totaal van 28.000 ton tot zinken bracht en twee andere tot 12.620 ton beschadigde. Ondanks felle en vastberaden tegenmaatregelen brachten hij en zijn dappere bemanning de Flying Fish met slechts weinig schade en zonder persoonlijke verliezen er doorheen. De bekwame en onbevreesde leiding van Cdr Donaho en zijn agressieve vechtlust kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Commander in Chief Pacific: Serial 01227 (tweede Gold Star op het lint van de eerste medaille)
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Flying Fish (SS-229), U.S. Navy
Toegekend op:
24 april 1943
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid als bevelvoerend officier van de U.S.S. Flying Fish (SS-229), een Amerikaanse duikboot in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de Pacific. Ondanks de druk van langdurige operaties onder water in gevaarlijke vijandelijke wateren, voerde Cdr Donaho zijn meedogenloze aanvallen met koelbloedige moed en opmerkelijke bekwaamheid uit en bracht een aanzienlijke hoeveelheid Japanse scheepsruimte tot zinken. Met gebruik van vaardige ontwijkende tactieken tegen de vastberaden anti-duikboot maatregelen van de vijand met schepen en vliegtuigen voltooide hij de gevaarlijke missie met succes en bracht zijn boot in veiligheid zonder vitale schade te hebben opgelopen. Zijn gedurfde agressie en onwankelbaar plichtsbesef met groot persoonlijk risico kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Pacific Fleet Board Awards: Serial 34
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Flying Fish (SS-229), U.S. Navy
Toegekend op:
4 februari 1944
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de U.S.S. Flying Fish (SS-229) tijdens een oorlogspatrouille van die boot in door de vijand beheerste wateren. Deskundig gebruikmakend van elke gelegenheid om de vijand te bestrijden deed Commander Donaho vaardig agressieve en vastberaden aanvallen en door zijn krachtige leiding en onverwoestbare vechtlust tegenover sterke en aanhoudende vijandelijke tegenstand stelde hij zijn mensen in staat om een aanzienlijke hoeveelheid vijandelijke scheepsruimte tot zinken te brengen en nog vele andere schepen zwaar te beschadigen. Zijn uitmuntende zeemanschap en het dappere plichtsbesef van zijn officieren en manschappen kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Pacific Fleet Board Awards: Serial 45 (Gold Star op het lint van de eerste medaille)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Picuda (SS-382), U.S. Navy
Toegekend op:
5 januari 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Picuda (SS-382) op de derde oorlogspatrouille van die boot in de periode van 23 juli tot 3 oktober 1944 en als commandant van de 11th Coordinated Attack Group of Submarines. Ondanks sterke luchtbescherming en escortes voor vijandelijke scheepvaart lanceerde Captatin Donaho goed voorbereide en agressieve torpedo aanvallen met als resultaat het tot zinken brengen van vijf vijandelijke vrachtvaarders van in totaal 20.000 ton en het toebrengen van zware schade aan een groot Japans transportschip van 10.000 ton. Bovendien bereidde hij de acties voor van de aanvalsgroep die zestien vijandelijke schepen van in totaal 93.500 ton tot zinken bracht en zes andere schepen van in totaal 49.000 ton beschadigde. Hij ontsnapte aan sterke vijandelijke tegenmaatregelen en bracht zijn boot veilig in de haven terug. Zijn professionele bekwaamheden en zijn plichtsbesef kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Pacific Fleet Board Awards: Serial 80 (Derde Gold Star op het lint van de eerste medaille)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Military Sea Transportation Service, U.S. Navy
Toegekend op:
28 februari 1967
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als commandant militair zeetransport van juli 1964 tot februari 1967. Toen hij de verantwoordelijkheid op zich nam voor de wereldwijde levering van personeel en vracht voor het ministerie van defensie, werd vice-admiraal Donaho geconfronteerd met snel toegenomen militaire vereisten als gevolg van het conflict in de Republiek Vietnam. Door zijn vooruitziende blik, leiderschap en ongeëvenaard plichtsbesef bracht hij niet alleen deze uitdaging tot een succesvol einde maar was ook de motor achter een belangrijke doorbraak in de levering van goederen voor interrnationale ontwikkeling van het ministerie van binnenlandse zaken naar de Republiek Vietnam. Tijdens dezelfde periode stelde zijn efficiente management zijn ondergeschikten in staat de wereldwijde betrouwbaarheid bij de ondersteuning van de Amerikaanse regering en militaire operaties onder steeds veranderende omstandigheden te behouden. Met zijn waardevolle en opmerkelijker diensten tijdens deze periode leverde vice-admiraal Donaho een aanzienlijke bijdrage aan de wereldwijde acties van de Amerikaanse Regering en haar strijdkrachten en handhaafde daarmee de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Board Serial 1253

Bronnen