TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fluckey, Eugene Bennett "Gene"

Geboortedatum:
5 oktober 1913 (Washington D.C./Washington, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 juni 2007 (Annapolis/Maryland, Verenigde Staten)
Begraven op:
United States Naval Academy Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Barb (SS-220), U.S. Navy
Toegekend op:
17 september 1944
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Barb (SS-220) op de achtste oorlogspatrouille van die boot in de periode tussen 21 mei en 9 juli 1944 in door de vijand beheerste wateren in de Stille Oceaan. Cdr. Fluckey die knap zijn boot in gunstige aanvalspositie manoeuvreerde ondanks de gevaren van slecht weer, ijsschotsen en mist lanceerde torpedo aanvallen en bracht vijf vijandelijke schepen tot zinken met een totaal van meer dan 37.000 ton en vernietigde er nog twee tijdens agressieve vuurgevechten. Ondanks hardnekkige tegenmaatregelen van de vijand paste hij vaardig ontwijkende tactieken toe en bracht zijn boot zonder schade terug in de thuishaven. Zijn leiderschap en plichtsbesef strekken Cdr. Fluckey en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Pacific Fleet Board Awards: Serial 75 (September 17, 1944).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Barb (SS-220), U.S. Navy
Toegekend op:
5 januari 1945
Navy Cross
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Barb (SS-220) op de negende oorlogspatrouille van die boot in de periode tussen 4 augustus en 9 oktober 1944 in door de vijand beheerste wateren in de Straat van Luzon. Cdr. Fluckey paste ondanks sterke tegenmaatregelen van de vijand agressieve en vasthoudende tactieken toe en lanceerde verwoestende torpedo aanvallen tegen vijandelijke scheepvaart en oorlogsbodems, bracht daarmee een hulpcarrier van 10.000 ton tot zinken en beschadigde een tanker van 5.000 ton. Na de redding van 14 Britse en Australische krijgsgevangenen, overlevenden van een getorpedeerd vijandelijk vrachtschip, verzorgde en behandelde hij de zieken en gewonden en hoewel zware vijandelijke tegenaanvallen lichte averij aan zijn boot veroorzaakten, paste hij ontwijkende tactieken toe en bracht zijn boot zonder verdere averij thuis. Zijn vaardigheid, moed en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine."

Tweede Navy Cross verkregen als Gouden Ster te dragen op het lint van de eerste Navy Cross.
Pacific Fleet Board Awards: Serial 80 (January 5, 1945).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Barb (SS-220), U.S. Navy
Toegekend op:
28 februari 1945
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven als bevelvoerend officier van de U.S.S. Barb gedurende haar 11de oorlogspatrouille voor de oostkust van China van 19 december 1944 tot 15 februari 1945. Nadat hij een groot vijandelijk munitieschip tot zinken had gebracht en nog meer scheepsruimte had beschadigd in een twee urr durende nachtelijke strijd op 8 januari, ontdekte Comdr. Fluckey op 25 januari, door briljant denkwerk en een moedige achtervolging een groep van meer dan 30 vijandelijke schepen in het gebied rond Nankuan Chiang (Mamkwan Haven). Zich er volledig van bewust zijnde dat een veilige aftocht een uur op volle kracht varen door de onbekende, met mijnen en rotsen bezaaide wateren betekende, gaf hij moedig het bevel: "Gevechtsposten-torpedo's". Moedig door het vijandelijke scherm heendringend en opererend in slechts vijf vadem water lanceerde hij de Barb' s laatste boegtorpedo's op 3000 meter. Snel draaiend om zijn hekbuizen te kunnen gebruiken, lanceerde hij nog eens vier torpedo's op de vijand en plaatste daarmee acht voltreffers op zes van zijn doelen, een groot munitieschip explodeerde en richtte enorme schade aan door de rondvliegende scherven en het overige vuurwerk. Het gevaarlijke gebied met hoge snelheid verlatend, bracht hij de Barb in veiligheid en vier dagen later bracht hij een groot Japans vrachtschip tot zinken waarmee hij een record vestigde voor een heldhaftige oorlogsprestatie die Comdr. Fluckey, zijn moedige officieren en manschappen en de U.S. Naval Service tot grote eer strekte."
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Barb (SS-220), U.S. Navy
Toegekend op:
1945
Navy Cross
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Barb (SS-220) op de tiende oorlogspatrouille van die boot in de periode tussen 27 oktober en 25 november 1944 in door de vijand beheerste wateren van de Oost Chinese Zee. Zijn boot manoeuvrerend in uiterst ondiep water en met vaardigheid en agressie trotseerde Cdr. Fluckey intense vijandelijke tegenmaatregelen bij het doordringen van een sterk escorte gordijn en lanceerde verwoestende torpedo aanvallen op de vijandelijke scheepvaart, daarbij vijf vijandelijke schepen van in totaal meer dan 28.000 ton tot zinken brengend en nog drie andere schepen van in totaal meer dan 40.000 ton, waaronder een groot vliegdekschip schade toebrengend. Met zijn bezielende leiderschap en toewijding aan het volbrengen van zijn riskante missies hield Cdr. Fluckey de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog."

Derde Navy Cross ontvangen als tweede Gouden Ster te dragen op het lint van de eerste Navy Cross.
Pacific Fleet Board Awards: Serial 75.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Barb (SS-220), U.S. Navy
Toegekend op:
1 oktober 1945
Navy Cross
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Barb (SS-220) op de twaalfde oorlogspatrouille van die boot in de periode tussen 8 juni en 2 augustus 1945 in door de vijand beheerste wateren van de Oost Chinese Zee. Cdr. Fluckey introduceerde raket- en sabotagetactieken in de onderwateroorlog en trotseerde diverse vijandelijke tegenmaatrgelen waaronder bombardementen van vliegtuigen, vuur van vijandelijke kustbatterijen, oppervlakteschepen en zware dieptebomaanvallen om zijn boot naar uiterst ondiep water te brengen en brutale aanvallen te lanceren met torpedo’s, raketten en kanonvuur die resulteerden in het tot zinken brengen van vijandelijke schepen tot een totaal van 11.000 ton en het toebrengen van zware schade aan zeven Japanse kustplaatsen. Bij een gelegenheid zette hij commando’s in een rubberboot op de vijandelijke kust aan land en droeg bij aan hun succes door het vernietigen van een Japanse trein. Met zijn moed en voortdurend bezielend leiderschap hield hij de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog."

Vierde Navy Cross ontvangen als derde Gouden Ster te dragen op het lint van de eerste Navy Cross.
Commander Submarines Pacific Fleet: Serial 02417 (October 1, 1945).
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Toegekend op:
januari 1967
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Commander Submarine Force U.S. Pacific Fleet (ComSubPac), commandant Anti-submarine Warfare Patrol (CTG-37.0), commandant Submarine Patrol Group (CTG-57.0) en commandant Missile Attack Group (CTG-57.9) van 1 juni 1964 tot 1 juni 1966 voor zijn werk bij de invoering van computerprogramma’s die een grote steun voor de voorbereiders zijn geweest voor het verhogen van de paraatheid van de onderwatervloot.
Legion of Merit - US Military
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als hoofd van de United States Military Assistance Advisory Group van de regering van Portugal van juli 1968 tot juli 1972. Schout-bij-Nacht Fluckey was verantwoordelijk voor de planning, invoering en het toezicht op de inspanningen van de Verenigde Staten met betrekking tot de veiligheid voor Portugal bij het verbeteren en moderniseren van de Portugese strijdkrachten. Schout-bij-Nacht Fluckey coördineerde de operaties voor veiligheidsondersteuning met die van Portugal om een meer effectieve, beter uitgeruste en parate strijdmacht te ontwikkelen. Hij toonde een uitzonderlijk gezond oordeel en een scherpe vooruitziende blik om er zeker van te zijn dat de beschikbare middelen op de beste manier werden aangewend bij de gestage verbetering van het materiaal en de paraatheid van die Portugese troepen die betrokken waren bij de NAVO. Als oudste militaire adviseur van de Chief of Mission gaf hij voortduend wijze adviezen tijdens diverse belangrijke en gevoelige onderhandelingen. Met de voorbeeldige uitvoering van zijn taken leverde Schout-bij-Nacht Fluckey een belangrijke bijdrage aan de inspanningen voor internationale veiligheid door de Verenigde Staten van Amerika welke hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer strekken.

Submarine Board of Awards, Serial 0175
Distinguished Service Medal - Navy/USMC

Tweede DSMN als 5⁄16 gold star ontvangen.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC

Tweede LoM als Gold Star ontvangen
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met fleet clasp (​3⁄16 bronze star)
American Defence Service Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met twee 3⁄16 bronze stars en één silver star
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Met een ​3⁄16 bronze star
National Defense Service Medal (NDSM)

Bronnen

Foto