TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geiger, Roy Stanley "Jiggs"

Geboortedatum:
25 januari 1885 (Middleburg/Florida, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
23 januari 1947 (Bethesda/Maryland, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Airplane Squadron No. 2, 1st Marine Aviation Force, Northern Bombing Group, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijke prestaties als bevelvoerend officier vaan Airplane Squadron 2, 1st Marine Aviation Force, toegevoegd aan de Northern Bomb Group (USN) in welke hoedanigheid hij het squadron trainde en aanvoerde op bombardementsvluchten tegen de vijand. Zijn voortdurend optreden kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
Aviation Units Guadalcanal, U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Toegekend op:
9 november 1942
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep, dienend als bevelvoerend officier Aviation Units (Guadalcanal) in actie tegen vijandelijke troepen op de Solomoneilanden van 3 september tot 4 november 1942. Ondanks vrijwel onophoudelijke bombardementen door vijandelijke vliegtuigen, vuur van marineschepen en kustbatterijen slaagden alle eenheden van landmacht, marine en Marine Corps, gestationneerd op Guadalcanal onder het efficiënte en gecoördineerde bevel van major general Geiger erin, tijdens luchtgevechten samen 286 Japanse vliegtuigen te vernietigen en schade toe te brengen aan een groot aantal andere. Tijdens luchtaanvallen onder zijn leiding werden nog eens 23 toestellen op de grond of op het water vernield en zeven vijandelijke schepen waaronder een carrier, een zware en vijf lichte kruisers tot zinken gebracht.. Major general Geiger leidde onder gevaarlijke omstandigheden en soms met gevaar voor eigen leven de operaties en was door zijn grote kracht en onwankelbaar plichtsbesef een inspiratie voor alle officieren en manschappen onder zijn commando.

Deze medaille werd verkregen in de vorm van een gouden ster voor op het lint van de eerste medaille, die in de Eerste Wereld oorlog was verkregen.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
III Marine Amphibious Corps, U.S. Marine Corps
Toegekend op:
1945
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van het Third Amphibious Corps in actie tegen vijandelijke Japanse troepen voorafgaand aan en tijdens de verovering van de zuidelijke Palaueilanden in september 1944. Major general Geiger bracht zijn eigen ontembare agressieve geest over op zijn officieren en manschappen van zijn divisies en verenigde de FIRST Marine Division, de 81st Army Division en de Corps Troops tot een formidabele gevechtseenheid en leidde hun laatste training en repetities voor de vier aanvallen op Peleliu, Anguar en Ngesebus met grote vaardigheid en doelmatigheid. Als moedig tacticus zette hij zijn troepen aan land ondanks het voortdurende verwoestende bombardement door vijandelijk geschut dat strategisch verborgen was in overheersende posities en zette zijn meedogenloze opmars meter voor meter voort door het moeilijke en gevaarlijke terrein. Fel en zonder oponthoud zijn doelen aanvallend, verdreef hij de Japanse garnizoenen met onverbiddelijke vastberadenheid uit hun ingewikkelde defensieve stellingen tot hij erin slaagde de fanatieke tegenstand van een wanhopige en nietsontziende vijand neer te slaan ondanks hoge verliezen onder zijn troepen. Hij negeerde regelmatig zijn eigen veiligheid en hield zich volledig op de hoogte van zowel de situatie van de vijand als van zijn eigen troepen door regelmatig onder genadeloze salvo’s van artillerie en mortieren zijn frontlinies over te steken en met zijn onverschrokken moed, zijn hardnekkige vasthoudendheid en krachtige leiding tegenover grote moeilijkheden spoorde hij voortdurend zijn dappere Mariniers aan tot heldhaftige inspanningen tijdens de meest kritieke fase van de felle strijd. Zijn resolute kracht en beslissend optreden tijdens de hele campagne op Palau strekken hem, zijn dappere eenheid en de Amerikaanse marine tot de hoogste eer.

War Department, General Orders No. 80
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
I Marine Amphibious Corps, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van het FIRST Marine Amphibious Corps tijdens operaties op het eiland Bougainville op de Britse Solomoneilanden van 9 november tot 15 december 1943. Major general Geiger liet zich niet afschrikken door de formidabele logistieke problemen vanwege het uiterst moeilijke terrein, het dichte oerwoud, het ongunstige weer, het ongezonde klimaat en felle vijandelijke tegenstand. Niettemin veroverde en behield hij een belangrijke positie op de westkust van Bougainville die hij uitbreidde voor het aanleggen van vliegvelden die van belang waren voor verdere operaties op de Solomoneilanden. Dankzij zijn briljante leiding zijn persoonlijke moed en zijn grondige kennis van de taak, droegen de eenheden onder bevel van major general Geiger direct bij aan het neutraliseren van vastberaden vijandelijke troepen in dit gebied en door het verkrijgen van strategisch belangrijke posities voor verdere operaties van de Geallieerden. De zorgvuldige voorbereiding en het gedurfde tactische ‘generaalschap’ getoond door major general Geiger gedurende deze gevaarlijke operatie strekken de Amerikaanse marine tot grote eer.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
III Marine Amphibious Corps, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van het FIRST Marine Amphibious Corps en van de zuidelijke troepen en de landingsmacht ter voorbereiding op en tijdens de campagne tegen de Marianeneilanden en de verovering van het eiland Guam in de zomer van 1944. Met onvermoeibare arbeid, gezond inzicht en uitmuntend initiaief slaagde Major general Geiger er in de Third Marine Division, (Reinforced) de First Provisional Marine Brigade, en het Corps Troops and Artillery samen te voegen tot een uitstekende amfibische aanvalsmacht. Direct na de landing voegde hij de 77th Army Division en de Southern Landing Force samen en vervolgens leidde hij de operaties van deze sterke troepenmacht bij vitale taken als het veroveren van belangrijke bruggenhoofdern, het veroveren van de haven en omliggende heuvels en het uiteindelijk neerslaan van de resterende verdediging van het eiland. Zijn krachtige leiding, zijn briljante tactische vaardigheden en opmerkelijke prestaties bij het voltooien van een strategisch belangrijke missie vormden een inspiratie voor zijn eenheid en kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.


Deze medaille is verkregen in de vorm van een gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
III Marine Amphibious Corps, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal III Amphibious Corps. Hij hield toezicht op de voorbereiding van zijn korps op de deelname aan de invasie van Okinawa en leidde zijn sterk geïntegreerde troepen gedurende de strijd om de Ryukyueilanden. Hij kwam op 1 april 1945 met de eerste eenheden aan land en begon aan een bittere, drie maanden durende campagne door de inleidende aanval van de 1st Marine Division over het eiland vaardig te coördineren met de snelle opmars van de 6th Marine Division naar het noorden. Vervolgens zette hij op het zuidelijke front beide divisies in tegen wanhopige en fanatieke tegenstand. Hij leidde zijn eenheden met opmerkelijke professionele vaardigheden, krachtig leiderschap en onwrikbare vastberadenheid en mengde hun inspanningen met die van de volledige troepenmacht. Hij riskeerde regelmatig zijn eigen veiligheid om uit de eerste hand een inschatting van de gevechtssituatie te maken ern spoorde daarmee zijn mannen aan tot de toppen van moed en hun kunnen. Door zijn uitzonderlijk optreden was major general Geiger in hoge mate verantwoordelijk voor het succes van de operaties waardoor een uitermate belangrijke basis op de drempel van de Japanse eilanden werd gevestigd.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een tweede gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal)
World War Two Victory Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal)

Met een zilveren ster die in plaats van vijf bronzen sterren werd uitgegeven. Één bronze ster staat voor één campagne.
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen