TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hayler, Robert Ward (Sr.)

Geboortedatum:
7 juni 1891 (Sandusky/Ohio, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
17 november 1980 (Carmel-by-the-Sea/Californië, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

1 sep 1940: Captain
16 jan 1943: T/Rear-Admiral

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Honolulu (CL-48), U.S. Navy
Toegekend op:
16 januari 1943
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officer van de lichte kruiser U.S.S. Honolulu (CL-48) tijdens operaties tegen vijandelijke troepen in door de vijand gecontroleerde wateren tijdens de slag om Tassafaronga in de nacht van 30 november 1942. Hij vocht dapper met zijn schip in een actie waarbij diverse van onze schepen beschadigd raakten, in brand geschoten en stuurloos. Captain Hayler behield zijn positie in de formatie en vuurde effectief met alle wapens onder zijn commando. Door zijn goede zeemanschap kwam de Honolulu onder extreem slechte omstamdigheden onbeschadigd uit de strijd en zijn dappere leiding onder vuur vormde een directe factor bij de vernietiging van diverse Japanse schepen en droeg bij aan het uiteindelijk terugtrekken van de Japanse troepen. Het optreden van Captain Hayler tijdens deze actie strekt hem tot grote eer en paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander Southern Pacific Fleet: Serial 00203 (January 16, 1943) & Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 315 (June 1943)
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Honolulu (CL-48), U.S. Navy
Toegekend op:
28 september 1943
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officer van de lichte kruiser U.S.S. Honolulu (CL-48) tijdens het gevecht tegen vijandelijke Japanse troepen voor het eiland Kolombangara op de Solomonseilanden in de nacht van 12 op 13 juli 1943. Captain Hayler, die de vlag van de commandant van een Geallieerde strijdgroep voerde leidde zijn kruisers in slagorde tegen een Japans eskader van 6 schepen en leidde vaardig een goed onderhouden en nauwkeurig vuur op de vijandelijke formatie. Hiermee droeg hij in hoge mate bij aan de totale vernietiging van minstens 4 en waarschijnlijk alle vijandelijke schepen. Later, toen de Honolulu door 4 Japanse destroyers werd aangevallen, ging hij met grote tactische vaardigheid met zijn schip om waardoor hij 3 vijandelijke torpedo’s ontweek. Uiteindelijk, toen zijn schip werd geraakt leidde hij het herstel van de schade met kalmte en opmerkelijke deskundigheid en bracht tenslotte zijn schip veilig in de haven terug. Zijn briljante zeemanschap en zijn hardnekkige vastberadenheid waren een inspiratie voor zijn commando en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander, Southern Pacific Fleet: Serial 001979
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Honolulu (CL-48), U.S. Navy
Toegekend op:
december 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officer van de lichte kruiser U.S.S. Honolulu (CL-48) tijdens operaties in de Golf van Kula op de Solomoneilanden op 5 en 6 juli 1943. Captain Hayler commandeerde zijn schip tijdens landingsoperaties op New Georgia en nam deel aan een gevecht tegen numerieke sterkere marine eenheden. Met zijn vuurleiding over kanonnen en torpedo’s droeg hij aanzienlijk bij aan het tot zinken brengen, dan wel zwaar beschadigen van alle vijandelijke schepen. De dag ervoor ondersteunde hij als onderdeel van een strijdgroep landingsoperaties op New Georgia en onder intens vijandelijke vuur, in wateren beheerst door duikboten bombardeerde hij met succes vijandelijke kustbatterijen.
Captain Hayler’s inspirerende leiding en zijn moedige plichtsbesef van zijn commando droegen in hoge mate bij aan het opmerkelijke succes van deze vitale missies en strekken de Amerikaanse Marine tot hoge eer.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 321 (tweede Navy Cross ontvangen als Gold Star op het lint)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
Commanding officer, Cruiser Division 12, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van Commander, Cruiser Division 12, aan boord van de U.S.S. Denver (CL-58) in actie tegen kapitale eenheden van de Japanse vloot tijdens de slag om de Straat van Surigao in de vroege uren van 25 oktober 1944. Toen Amerikaanse kruiser eenheden die een strategische manoeuvre uitvoerden en tactisch opgestelde destroyer eenheden een reeks dodelijke aanvallen lanceerden op een formidabele vloot van Japanse slagschepen, kruisers en destroyers die onder dekking van de duisternis op onze wachtende schepen afvoer, dirigeerde Schout-bij-Nacht Hayler zijn divise naar gunstige vuurposities op de linkerflank ondanks extreem gevaarlijke omstandigheden en toen hij zijn krachtige batterijen opdracht gaf met de juiste timing en gecoördineerd het vuur te openen, lanceerde hij daarmee een krachtig bombardement waardoor de vijand werd verrast en leverde zo een aanzienlijke bijdrage aan zijn vlucht naar door Japan gecontroleerde wateren. Hij maakte zich van zijn Task Force los om de vluchtende oorlogsschepen te achtervolgen en hield een vaste koers aan. Hij ging snel en onverbiddellijk recht op zijn doel af en haalde de restanten van de gehavende vijandelijke strijdgroep in om zich bij eigen eenheden te voegen die de fatale klappen uitdeelden waarmee deze beslissende actie ten einde kwam en waarin een groot en vitaal deel van de Japanse vloot werd vernietigd. Zijn briljante en krachtige leiding en onoverwinnelijke vastberadenheid tegenover enorme problemen strekken Schout-bij-Nacht Hayler, zijn dappere commando en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

Commander 7th Fleet: Serial 13680 (derde Navy Cross ontvangen als tweede Gold Star op het lint)
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Toegekend op:
november 1945

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 344 (tweede LoM ontvangen als Gold Star op het lint)
Legion of Merit - US Military

Bronnen