TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hogaboom, William Frederick

Geboortedatum:
september 1915 (Vicksburg/Mississippi, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 december 1944
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Dienstnummer:
0-5957
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

William Hogaboom kwam op 14 december 1944 om het leven als krijgsgevangene, toen het transportschip Oruyku Maru tot zinken werd gebracht.

Bevorderingen:
1939: 2nd Lieutenant;
?: 1st Lieutenant;
?: Captain (posthuum).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Battery A, Company K, 3rd Battalion, 4th Marine Regiment, Philippine Department, U.S. Army Forces in the Far East (USAFFE), U.S. Army
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijke prestaties in actie, dienend bij Company K, Third Battalion, FOURTH Marines (Detached) als bevelvoerend officier van Battery A, Navy Bluejacket-Marine Battalion (Mariveles), in actie tegen de vijand tijdens de verdediging van het schiereiland Bataan op Luzon op de Filipijnen van 23 tot 31 januari 1942. Lt Hogaboom, toegevoegd aan een Composite Blue Jacket-Marine Battalion. stelde haastig een groep samen om een sterk vijandelijk detachement te verdrijven dat was geïnfiltreerd en terrein bezette wat een gevaarlijke dreiging vormde voor de sector Mariveles op Bataan. Hij leverde tijdens deze actie opvallende prestaties bij het leiden van samengestelde eenheden waarmee hij erin slaagde de Japanse troepen bij Longokawayan Point te isoleren en te vernietigen. Lt Hogaboom toonde opmerkelijke kwaliteiten van leiderschap en door zijn dappere acties en onvermoeibare inspanningen droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van deze belangrijke missie. Zijn acties kwamen voortdurend overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross

Bronnen