TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kunz, Charles Murphy

Geboortedatum:
(Dixon/Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 november 1999
Dienstnummer:
0-7470
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 221 (VMF-221), Marine Aircraft Group 22 (MAG-22), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Toegekend op:
10 november 1942
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep, dienend als sectieleider en piloot van Marine Fighting Squadron TWO HUNDRED TWENTY-ONE (VMF-221), Marine Air Group TWENTY-TWO (MAG-22), Naval Air Station, Midway, tijdens operaties van de Amerikaanse Marine en Mariniers tegen de binnenvallende Japanse vloot tijdens de slag om Midway op 4 juni 1942. 1st. Lt. Kunz leidde zijn sectie in een onverschrokken en agressieve aanval op een veel groter aantal Japanse bommenwerpers en jagers en schoot twee bommenwerpers van het type Aichi van de marine neer en hielp daarmee de vijandelijke plannen te verstoren en het effect van hun aanval te verkleinen. Zijn dappere vastberadenheid tegenover grote persoonlijke risico’s en moeilijkheden, droegen bij aan het succes van onze troepen en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second Lieutenant (Tweede Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 224 (VMF-224), Marine Aircraft Group 31 (MAG-31), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens heldendom en uitzonderlijke prestaties in de lucht als piloot van Marine Fighting Squadron TWO HUNDRED TWENTY-FOUR (VMF-224), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de campagne op de Solomonseilanden tussen 30 augustus en 14 september 1942. Opererend met zijn squadron vanaf een vliegveld op Guadalcanal schoot 2nd. Lt. Kunz met koelbloedige moed en volledige minachting voor eigen veiligheid drie vijandelijke toestellen neer. Zijn superieure vliegkunst en zijn moedige plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second Lieutenant (Tweede Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 224 (VMF-224), Marine Aircraft Group 31 (MAG-31), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens heldendom en uitzonderlijke prestaties in de lucht als piloot van Marine Fighting Squadron TWO HUNDRED TWENTY-FOUR (VMF-224), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de campagne op de Solomonseilanden tussen 15 en 29 september 1942. 2nd. Lt. Kunz voltooide in deze periode zijn 20ste missie en vloog patrouilles onder sterke vijandelijke tegenstand in de lucht en nauwkeurig afweervuur en beschadigde vijandelijke installaties waarmee hij aanzienlijk bijdroeg aan het succes van zijn squadron. Zijn superieure vliegkunst en zijn moedige plichtsbesef tijdens deze gevaarlijke missies pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede DFC toegekend in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste DFC.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 311 (VMF-311), Marine Aircraft Group 13 (MAG-13), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens heldendom en uitzonderlijke prestaties in de lucht als piloot van een jager van Marine Fighting Squadron THREE HUNDRED ELEVEN (VMF-311), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de omgeving van Maloelap, Wotje en Mille tussen 11 en 29 september 1944. Major Kunz voltooide in deze periode zijn 40ste missie en deed onder doelmatig vijandelijk luchtafweervuur aanvallen op vijandelijke installaties en bracht schade toe aan de vijand waarmee hij aanzienlijk bijdroeg aan het succes van zijn squadron. Zijn superieure vliegkunst en zijn moedige plichtsbesef tijdens deze gevaarlijke missies pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Derde DFC toegekend in de vorm van een tweede gouden ster te dragen op het lint van de eerste DFC.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 323 (VMF-323), U.S.S. Cicily (CVE-118), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als piloot en bevelvoerend officier van Marine Fighter Squadron THREE HUNDRED TWENTY-THREE, aan boord van de U.S.S. SICILY (CVE-118), in actie tegen vijandelijke troepen in Korea op 21 juni 1951. Major Kunz, die deelnam aan een vastberaden aanval op een strategisch gelegen spoorweg- en munitieopslagplaats bij Kyomipo, leidde vaardig zijn sectie naar een positie dicht bij het doel en gaf de eenheid bevel rond te cirkelen terwijl hij zelf het doelgebied verkende. Toen zijn toestel onder vuur kwam van zware automatische wapens vanaf drie vijandelijke geschutsstellingen, lokaliseerde hij snel de vijandelijke stellingen en deed een aantal gedurfde aanvallen van geringe hoogte met raketten en zijn geschut. Hoewel zijn toestel door vijandelijk vuur werd geraakt voerde hij onbevreesd zijn aanvallen uit vanaf extreem lage hoogte en schakelde de vijandelijke batterijen volledig uit voordat hij zijn sectie naar het aangewezen doel riep. Door zijn moedige leiding, zijn uitmuntende capaciteiten als vlieger en zijn resolute plichtsbesef, droeg Major Kunz direct bij aan het succes van zijn sectie bij de vernietiging van het vijandelijk bevoorradingsdepot en hield de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto