TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lent, Willis Ashford "Pilly"

Geboortedatum:
5 januari 1904 (West Roxbury/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 augustus 1959 (New London/Connecticut, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 3. Graf: 2110-LH.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Triton (SS-201), U.S. Navy
Toegekend op:
juli 1942
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Navy Cross toe te kennen aan Lieutenant Commander Willis A. Lent, United States Navy, wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep van Commanding Officer van de U.S.S. TRITON (SS-201), op de tweede oorlogspatrouille van die boot in de periode van 25 januari tot 17 maart 1942 in door de vijand beheerste wateren in in de Oost Chinese Zee. Lieutenant Commander Lent maakte met zijn boot in gevaarlijke wateren een agressieve patrouille tegen de vijand. Ondanks Japanse luchtverkenningen bracht hij duizenden tonnen Japanse scheepsruimte tot zinken en keerde ook nog op de basis terug zonder schade aan zijn boot of zijn bemanning. Zijn optreden gedurende de hele patrouille was een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 304
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Grenadier (SS-210), U.S. Navy
Toegekend op:
juli 1942
Navy Cross
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Gold Star in plaats van een tweede Navy Cross toe te kennen aan Lieutenant Commander Willis A. Lent, United States Navy, wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep van Commanding Officer van de U.S.S. GRENADIER (SS-210), tijdens de agressieve en zeer succesvolle tweede en derde patrouille van die boot in de periode van 12 april tot 10 juni 1942 in door de vijand bezette wateren in de Pacific. De Grenadier ontweek vijandelijke escorteurs en nam elke gunstige gelegenheid voor een aanval te baat en slaagde erin twee Japanse koopvaarders tot zinken te brengen van in totaal 24.400 ton. Lieutenant Commander Lent manoeuvreerde zijn boot zo vaardig dat hij twee langdurige aanvallen met dieptebommen overleefde en door knap uitgevoerde ontwijkende maatregelen kwam hij er met zijn boot doorheen zonder gewonden onder zijn bemanning of schade aan zijn boot. Zijn optreden gedurende de hele patrouille was een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 304

Bronnen

Foto's