TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Livesay, Melvin G.

Geboortedatum:
26 juni 1921 (Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
11 november 1944
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Bombing Squadron 15 (VB-15), U.S.S. Essex (CV-9), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als vlieger van een marine duikbommenwerper van Bombing Squadron FIFTEEN (VB-15), aan boord van de U.S.S. ESSEX (CV-9), in actie tegen vijandelijke Japanse oppervlakteeenheden in de Sibuyan Sea tijdens de slag om de Golf van Leyte op de Filippijnen op 25 october 1944. Onbevreesd zijn aanval doorzettend tot op lage hoogte tegenover nauwkeurig en intens afweervuur van de formidabele tegenstand van de vijand, slaagde Ensign Livesay erin een voltreffer te plaatsen op een Japanse carrier van de Zuikaku klasse en droeg daarmee bij aan het snelle zinken van het schip. Niet afgeschrikt door het onophoudelijke en verwoestende afweervuur leverde hij uitstekende prestaties tijdens deze fel bevochten strijd waarbij alle carriiers, een lichte kruiser en een destroyer van de vijandelijke aanvalsgroep tot zinken werden gebracht en zware schade door bommen en torpedo’s werd toegebracht aan slagschepen en andere belangrijke marine eenheden. Door zijn uitmuntende vliegvaardigheid, zijn buitengewone moed en zijn onwankelbaar plichtsbesef tijdens een gevaarlijke opdracht droeg Ensign Livesay aanzienlijk bij aan het tot zinken brengen van deze waardevolle vijandelijke strijdmacht en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Posthuum toegekend.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Bombing Squadron 15 (VB-15), U.S.S. Essex (CV-9), U.S. Navy
Ontvangen voor verdienste tijdens luchtoperaties als een piloot van een duikbommenwerper in actie tegen vijandelijke Japanse troepen van 7 september 1944 tot 21 oktober 1944.
Air Medal (AM)

Bronnen

Foto