TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McCain, John Sidney, Sr. "Slew"

Geboortedatum:
9 augustus 1884 (Teoc/Mississippi, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
6 september 1945 (Coronado/Californië, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
South Pacific and South Pacific Force, U.S. Navy
Toegekend op:
21 september 1942
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Commander Aircraft, south Pacific Area en South Pacific Force. Gedurende de periode van 19 mei tot 21 september 1942 was Schout-bij-Nacht McCain met zijn moedige initiatieven en efficiënte toestand van de troepen onder zijn commando verantwoordelijk voor de uitbreiding van bases aan land, het continu uitvoeren van verkennings- en aanvalsvluchten en het vormen van effectieve samenwerking tussen de luchtmachteenheden van de Verenigde Staten van Amerika , Australië en Nieuw Zeeland die aangewezen waren voor dienst op de bases op de eilanden. Zijn onvermoeibare energie en deskundigheid droegen aanzienlijk bij aan de bezetting door onze troepen van het gebied Guadalcanal-Tulagi en de vernietiging en zware beschadiging van talloze vliegtuigen en schepen van de Japanse Marine. Zijn deskundige vooruitziende blik en inspirerend plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander South Pacific Area and South Pacific Force: Serial 2961
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Fast Carrier Task Force (Task Force 38), 3rd Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
9 december 1944
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelhebber van Task Force 38.1 na de torpedering van de U.S.S. Canberra en de U.S.S. Houston door Japanse luchteenheden, 145 kilometer van Formosa van 13 tot 15 oktober 1944. Vice-admiraal Mc Cain kwam met zijn Task Force tussenbeide om het terugtrekken van U.S.S. Canberra en U.S.S. Houston te dekken en door de deskundige en moedige inzet van zijn strijdmacht sloeg hij herhaalde vijandelijke luchtaanvallen af. Zijn acties droegen in aanzienlijke mate bij aan de geslaagde berging van beide beschadigde kruisers. Het inspirerende leiderschap van vice-Admiraal McCain en het dapper plichtsbesef van zijn commando droegen in grote mate bij aan het opmerkelijke succes van deze vitale missies en strekken de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander 3d Fleet: Serial 0162
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Fast Carrier Task Force (Task Force 38), 3rd Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
26 januari 1945
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika, dienend als commandant van de 2nd Carrier Task Force 38, 3rd Fleet gedurende de periode van 1 november 1944 tot 26 januari 1945, in een reeks zeer succesvolle offensieve missies tegen de vijand waaronder aanvallen op de Nansei Shoto eilanden, Formosa, Luzon-Visayas-Mindanao op de Filippijnen, bases in Frans Indo-China en het gebied Hong Kong-Canton-Hainan ter ondersteuning van amfibische operaties in de centrale en zuidwestelijke Pacific waaronder de Palau groep, het Ulithi atol, Morotai en de Filippijnen. Onder voortdurende dreiging van aanvallen uit de lucht, vanuit zee en van duikboten stoomde de 3rd Fleet waaraan vice-Admiraal McCain was toegevoegd
herhaaldelijk en voor lange perioden in vijandelijke wateren en dicht bij door de vijand bezet gebied en bases. Gedurende de hele periode voerde hij met succes alle taken uit die aan zijn Task Force werden toegewezen. Onder vastberaden vijandelijke tegenstand onderscheidde hij zich voortdurend door zijn grote professionele bekwaamheid, grote moed en inspirerende leiding. Zijn optreden paste voortdurend binnen de hoogste tradiies van de Amerikaanse Marine.

Commander 3d Fleet: Serial 0168 (Gold Star in lieu)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Fast Carrier Task Force (Task Force 38), 3rd Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
7 september 1945
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van de 2nd Carrier Task Force en commandant van Task Force 38 van 28 mei tot 1 september 1945. Vice-admiraal McCain nam het commando op zich in een periode waarin de Japanse luchtmacht er voor had gekozen om voor haar primaire defensie te vertrouwen op verbergen en verspreiden en vernietiging van Japanse toestellen op de grond dus zeer moeilijk was. Vice-admiraal McCain ontwikkelde technieken en procedures om verborgen vliegtuigen op te sporen en de aanvallen die met deze technieken in deze periode werden uitgevoerd resulteerden in de vernietiging van ongeveer 3.000 Japanse vliegtuigen. Zijn defensieve maatregelen waren zo effectief dat tijdens de voortdurende aanvallen op de Japanse thuiseilanden tussen 10 juli en 15 augustus er slechts een schip – een destroyer – van zijn eskader werd beschadigd door een vijandelijke luchtaanval. De operaties van de vliegtuigen van Task Force 38 tegen de restanten van de Japanse Marine resulteerden tegen 28 juli 1945 in de uiteindelijke vernietiging of onherstelbare beschadiging van elk overblijvend kapitale schip. De onophoudelijke luchtaanvallen van de carriers in deze periode en de hoge kwaliteit van de tactische prestaties vormen een van de fraaiste pagina's uit de geschiedenis van de marine luchtvaartdienst. De persoonlijke moed van vice-Admiral McCain, zijn onverwoestbare strijdlust en zijn opmerkelijke leiding kwamen steeds overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 3d Fleet: Serial 0499 (2e Gold Star in lieu postuum toegekend)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met 1 battle star
Philippines Liberation Medal

Bronnen

Foto