Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Davijt, Johan

Geboortedatum:
11 december 1916 (Tondana (Ned.-IndiŽ))
Overlijdensdatum:
28 juli 1942 (Sintang (Ned,-IndiŽ))
Begraven op:
Nederlands Ereveld Ancol
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Eerste Luitenant der Infanterie KNIL.
Eenheid:
KNIL
Toegekend op:
27 januari 1948
Het zich in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw onderscheiden, o.m. blijkende uit de volgende acties;
Bij de zware bombardementen door grote aantallen Japanse bommenwerpers in het laatst van december 1941 van het vliegveld Singkawang II (West-Borneo) heeft hij als ondercommandant, belast met de verdediging van het Zuidelijk vak daarvan, grote persoonlijke moed betoond, het moreel van zijn troep, dat vooral door het verplaatsen naar elders van de eigen vliegtuigen zeer geschokt was, door zijn maatregelen en zijn persoonlijk voorbeeld weder opgevoerd en voorts na het vertrek van de grondtroepen de verdediging van het vliegveld voortgezet. In het tijdvak 31 december 1941 Ė 20 januari 1942 heeft hij ( ingedeeld zijnde bij de met guerrilla-activiteit tegen de Japanse troepen in Derawak, N.W.Borneo, belaste colonne) door snelle verkenningen, belangrijke gegevens verzameld omtrent de naar Nederlands gebied oprukkende vijand en heeft hij de terugtocht van onze troepen naar Sanggau Ledo gedekt, tegen de onze troepen met geweer-, mitrailleur- en mortiervuur bestokende vijand.
Op 8 maart 1942 trok hij in opdracht naar het opstandige Poetoes Sibau, waar hij rust en orde herstelde en gedurende ruim twee maanden het bestuur voerde temidden van aan ons gezag vijandige elementen. Toen de vijand Poetoes Sibau binnenrukte weigerde hij, ondanks de dringende order van zijn commandant, zich over te geven en trok hij op 16 maart 1942 met een kleine troep getrouwen naar de Boven Kapoearas om de vijand verder afbreuk te doen. Eind juli of begin augustus 1942 is hij in dit gebied met zijn mannen door Poenan Dajaks verraderlijk vermoord.


K.B.no.10 van 27 januari 1948, postuum bijgeschreven.
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

Bronnen

  • http://www.onderscheidingen.nl Maalderink p.218

Foto