TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pierce, John Reeves

Geboortedatum:
3 november 1906 (Washington/D.C., Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
10 januari 1943 (Nabij Rabaul)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-062097, bevelvoerend officier van USS Argonaut (SS-166). Gezonken na een oppervlakte aanval en dieptebommen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Argonaut (SS-166), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Argonaut (SS-166) tijdens de 3de oorlogspatrouille van die boot op 10 januari 1943. Toen hij een vijandelijk konvooi, geëscorteerd door destroyers en vliegtuigen waarnam merkte Lieutenant-Commander Pierce, terwijl hij zijn boot in een gunstighe lanceerpositie manouvreerde, dat hij zelf was ontdekt en slachtoffer was gewordeen van felle anti-duikbootmaatregelen van de kant van de vijand. Wanhopig vechtend om zijn boot en haar bemanning uit een kritieke situatie terug te trekken deed hij een agressieve tegenaanval aan de oppervlakte waarbij hij een Japanse destroyer zwaar beschadigde tot zijn eigen boot, haar eigen geschut nog moedig vurend, uiteindelijk ten onder ging door een dodelijke concentratie van vijandelijk vuur. Zijn dappere leiding en onwrikbarte plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Postuum toegekend
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Argonaut (SS-166), U.S. Navy
Purple Heart

Bronnen