TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schneider, Merlin Frederick

Geboortedatum:
22 februari 1901 (Clatskanie/Oregon, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
15 november 1970
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel der Mariniers)
Eenheid:
22nd Marine Regiment, 6th Marine Division "The Striking Sixth", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
2 mei 1947
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Merlin F. Schneider (0-3859), Colonel, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van het Twenty-Second Marines (Reinforced), First Provisional Marine Brigade, tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen op Guam op de Marianen tussen 21 juli en 10 augustus 1944. Col. Schneider, zijn regiment moedig aanvoerend in een aanvalslanding tegen een sterke Japanse kustverdediging, liep de vijandelijke versterkingen op het strand onder de voet en leidde agressief zijn troepen door de stad erachter ondanks fanatieke vijandelijke tegenstand. Zijn troepen snel consoliderend, leidde hij de aanval van zijn regiment over moeilijk terrein en tegen goed verborgen en sterk verdedigde vijandelijke stellingen om een belangrijk schiereiland en vitale haveninstallaties te veroveren. Voortdurend in het zicht van de vijand stelde hij zich herhaaldelijk bloot aan vijandelijk vuur om zijn troepen op te stellen en hun vuur met meer succes te kunnen leiden. Deelnemend aan het laatste offensief leidde hij vaardig zijn regiment bij het uit de weg ruimen van de laatste Japanse tegenstand op het eiland. Met zijn herhaaldelijk betoon van persoonlijke moed, krachtige en strakke leiding en de uitmuntende tactische aanpak van zijn commando droeg Col. Schneider in hoge mate bij aan de succesvolle voltooïng van een uiterst moeilijke missie. Zijn dappere vechtlust paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force, Pacific: Serial 1364 (SofN Signed May 2, 1947).

Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific – Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - Homeofheroes.com

Foto's