TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Small, Ernest Gregor "Shorty"

Geboortedatum:
5 november 1888 (Waltham/Massachusets, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 december 1944 (Brooklyn/New York, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 3. Graf: 3963.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Ernest Gregor Small, geboren op 5 november 1888 in Waltham,Massachusets, studeerde af aan de Naval Academy en ontving zijn aanstelling als Ensign op 7 juni 1912. Van 1940 tot 1942 leidde hij de Ordnance and Gunnery Department aan de Naval Academy. Op 10 april 1942 nam hij het bevel op zich van de USS Salt Lake city en verkeeg zijn Navy Cross wegens heldhaftig optreden bij het opereren van zijn kruiser tegen Japanse oppervlakteeenheden bij Savo op 11 en 12 oktober 1942. Vanaf januari tot augustus 1943 diende hij voortreffelijk als plannings officier bij de staf van de Commander-in-Chief, Pacific. Het daaropvolgende jaar diende hij zich onderscheidend als bevelhebber van Cruiser Division 4. Vice-Admiraal Small overleed in Brooklyn op 27 december 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Salt Lake City (CA-25), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de zware kruiser U.S.S. Salt Lake City (CA-25) in actie tegen vijandelijke Japanse marine eenheden bij het eiland Savo tijdens de slag om Kaap Esperanza in de nacht van 11 op 12 oktober 1942. Dank zij zijn agressie en vastberaden actie en door zijn deskundigheid en plichtsbesef werd een sterkere Japanse formatie op weg naar Guadalcanal vernietigd of verdreven. Tijdens een fase in het gevecht was zijn uitmuntende zeemansschap een beslissende factor bij het behoeden van de zwaar beschadigde U.S.S. Boise voor verdere schade. Het succes van deze aanval voorkwam een geplande aanval door de Japanners op onze stellingen op Guadalcanal en verhinderde ook dat de vijand versterkingen aan land kon zetten. Zijn optreden kwam voortdurend overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Postuum toegekend
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
Cruiser Division 5, U.S. Navy
Toegekend op:
januari 1945
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten toen hij het bevel voerde over een groep snelle carriers ten tijde van de operaties tegen de Gilberteilanden tijdens WO 2. Admiraal Small leverde beslissende steun aan onze amfibische landingen op Tarawa en Bemama. Gehinderd door beperkte middelen en met slechts weinig luchtsteun tijdens onze aanval op de Marshalleilanden slaagde hij erin, belangrijke Japanse bases op Wotje en Maleolap uit te schakelen. Hij werkte onvermoeibaar tijdens de krachtige aanval met carriers op Palau, Yap en Woleai op 29 en 30 maart en 1 april 1944.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 334 (postuum toegekend)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Gold Star & V device
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

4 bronze campaign stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen