Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Vejtasa, Stanley Winfield

  Geboortedatum:
  27 juli 1914 (Paris/Montana, Verenigde Staten)
  Overlijdensdatum:
  23 januari 2013 (Escondido/CaliforniŽ, Verenigde Staten)
  Nationaliteit:
  Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

  Biografie

  Stanley Vejtasa werd op 27 juli 1914 geboren als zoon van John Vejtasa en Inga Vejtasa-Rinnhagen. Vanwege zijn diensttijd aan boord van de USS Enterprise, was Stanley tevens gerechtigd tot het dragen van de Presidential Unit Citation.

  Bevorderingen:
  5 juli 1938: Aviation Cadet;
  13 juli 1939: Naval Aviator;
  11 augustus 1939: Ensign;
  1 november 1956: Captain.

  Loopbaan:
  ?: Circle (Montana) High School;
  ?: Montana State College;
  ?: University of Montana;
  ?: Naval Air Station, Pensacola, Florida;
  juli 1939: Scouting Squadron 5, USS Yorktown;
  mei 1942: Operations Officer, Fighting Squadron 10, USS Enterprise;
  juli 1943: Fighter Training Officer, Naval Air Station, Atlantic City, New Jersey;
  augustus 1943: Officer-in-Charge, Fighting Squadron Training;
  november 1944:Commander Fleet Air, Quonset Point/Commanding Officer, Fighting Squadron 97;
  juni 1945: Commander, Air Group 44;
  oktober 1945: Commanding Officer Fighter Squadron 17;
  juli 1946: General Line School, Newport, Rhode Island;
  mei 1947: Navigator, USS Sicily;
  november 1947: Commanding Officer, Squadron 10-A / Commanding Officer, Squadron 92;
  ?: Navy Liaison Officer, Edwards Air Force Base, Edwards, California;
  ?: Officer in Charge of the Naval Station, Mojave;
  januari 1951: Air Officer, USS Essex;
  april 1953: Commanding Officer, Naval Air Facility, Naval Ordnance Test Station, China Lake, California;
  april 1955: Operations Officer, Staff, Commander Carrier Division 5;
  juli 1956: Naval War College, Newport, Rhode Island;
  juni 1957: Head of Air Weapons Systems, Bureau of Ordnanceís Research and Development Division. Navy Department, Washington DC;
  21 september 1959: Commanding Officer, USS Firedrake (AE-14);
  augustus 1960: Staff, Commander in Chief, Pacific Fleet;
  november 1962: Commanding Officer, USS Constellation (CVA-64);
  ?: Head, Air Strike and Carrier Warfare Branch, Strike Warfare Division, Office of the Chief of Naval Operations, Navy Department;
  augustus 1965: Commander Fleet Air, Miramar;

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
  Eenheid:
  Scouting Squadron 5 (VS-5), U.S.S. Yorktown (CV-5), U.S. Navy
  Toegekend op:
  10 maart 1942
  Voordracht:
  "Wegens buitengewone heldenmoed in operaties tegen de vijand als piloot van een 'carrier-based' marine verkenningsvliegtuig van de Scouting Squadron FIVE (VS-5), verbonden aan de USS YORKTOWN (CV-5), in actie tegen vijandelijke Japanse strijdkrachten in de buurt van Salamaua en Lae, Nieuw-Guinea, op 10 maart 1942. Onder hevig vuur van zware vijandelijk luchtafweergeschut, ondernam luitenant Junior Grade Vejtasa een duikvlucht en viel ťťn van de drie Japanse vliegdekschepen aan en behaalde een voltreffer. Door zijn uitstekende vliegerschap en buitengewone moed droeg hij bij aan de vernietiging van de drie vijandelijke schepen en bevestigde de hoogste tradities van de Amerikaanse marinedienst."
  Navy Cross
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
  Eenheid:
  Scouting Squadron 5 (VS-5), U.S.S. Yorktown (CV-5), U.S. Navy
  Toegekend op:
  4 mei 1942
  Navy Cross
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een verkenningsvliegtuig van de Marine van Scouting Squadron Five (VS-5) aan boord van de U.S.S. Yorktown (CV-5) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de haven van Tulagi op 4 maart en tijdens de slag in de Koraalzee op 7 en 8 mei 1942. Op 4 mei nam Lieutenant jg Vejtasa deel aan duikbomaanvallen op de vijand in de haven van Tulagi met als gevolg het tot zinken brengen of beschadigen van minstens acht vijandelijke schepen. Op 7 mei nam hij deel aan een duikbomaanval op een vijandelijke carrier in de Koraalzee met als gevolg het tot zinken brengen van dat schip. Tijdens een anti-torpedopatrouiille op 8 mei ging hij het gevecht aan met vijandelijke bommenwerpers en torpedovliegtuigen met een sterk jagerescorte die onze troepen aanvielen. De aanvallen op 4 en 7 mei werden uitgevoerd onder zwaar luchtafweervuur en minachting voor persoonlijke veiligheid. Het gewetensvolle plichtsbesef van Lt jg Vejtasa en zijn dappere optreden onder grote moeilijkheden pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

  Tweede NC toegekend in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste NC.

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
  Eenheid:
  Fighting Squadron 10 (VF-10), U.S.S. Enterprise (CV-6), U.S. Navy
  Toegekend op:
  26 oktober 1942
  Navy Cross
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een jachtvliegtuig van de Marine en leider van een gevechtspatrouille van Fighting Squadron Ten (VF-10) aan boord van de U.S.S. Enterprise (CV-6) tijdens de gevechten tegen vijandelijke marine- en luchtmachteenheden bij de Santa Cruz eilanden op 26 october 1942. Terwijl grote aantallen vijandelijke duikbommenwerpers en torpedovliegtuigen een felle aanval op zijn schip uitvoerden nam Lieutenant Vejtasa het zonder aarzelen op tegen twee Japanse duikbommenwerpers, schoot ze neer en leidde daarna zijn patrouille dapper in een aanval op een groep vijandelijke torpedovliegtuigen, zo agressief dat de formatie volledig uiteen werd geslagen en drie van de vijandelijke toestellen hun torpedoís losten terwijl ze vluchtten. Lt Vejtasa schoot daarna vijf van de overgebleven Japanse toestellen neer en vernietigde daarmee zeven vijandelijke toestellen op een vlucht. Zijn superieure vliegkunst en onverwoestbare vechtlust pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

  Derde NS toegekend in de vorm van een tweede gouden ster te dragen op het lint van de eerste NC.
  Rang:
  Captain (Kapitein-ter-Zee)
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant Fleet Air Arm Miramar (Birma) tussen 15 augustus 1965 en 7 juni 1968. Captain Vejtasa speelde een vitale rol bij het toezicht houden op en trainen van alle Naval Air Force Pacific Fleet Fighter Squadrons die werden ingezet op carriers in zuidoost AziŽ en bij de opleiding van vervangende piloten, officieren van de marine luchtvaart en onderhoudspersoneel voor die squadrons en die van onze bondgenoten. Met zijn opmerkelijk vooruitziende blik was hij in staat een vitale bijdrage te leveren aan de toekomstige ontwikkeling van jachtvliegtuigen wat resulteerde in geavanceerde wapensystemen, bewapening en electronische waarschuwingssystemen zowel voor de huidige operationele en toekomstige jachtvliegtuigen. Zijn bereidwillige inzet van jachtvliegtuigen van de marineluchtvaartdienst in de Pacific heeft aanzienlijk bijgedragen aan de paraatheid van de luchtverdediging van de oppervlakteschepen van onze Pacific vloot. Hij organiseerde vluchten over de Pacific van vervangende jachtvliegtuigen en hield er toezicht op, een programma essentieel voor de tijdige ondersteuning van ingezette eenheden. Captain Vejtasaís belangstelling en zijn bezorgdheid in het welzijn van al het personeel van de gemeenschap van jachtvliegers en hun gezinnen resulteerde in een uitzonderlijke korpsgeest en een uitzonderlijke verstandhouding met de burger gemeenschap. Zijn opmerkelijke leiderschap, zijn beoordelingsvermogen en zijn inspirerende persoonlijke voorbeeld pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
  Legion of Merit - US Military
  Periode:
  Koreaanse Oorlog (1950-1953)
  Eenheid:
  U.S.S. Essex (CV-9), U.S. Navy
  Voor verdiensten als Air Officer van de USS ESSEX tijdens operaties tegen de Koreanse aggressor van 31 juli 1952 tot 10 januari 1953.

  Tweede BSM toegekend in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste BSM. Toegekend met bronzen "V" voor Valor.
  Bronze Star Medal (BSM)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

  Met "V" device
  Navy and Marine Corps Commendation Medal (NMCCOM)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

  2e onderscheiding
  Navy and Marine Corps Commendation Medal (NMCCOM)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

  Met 2 bronze service stars en 1 silver service star
  Asiatic-Pacific Campaign Medal
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

  Met "A" device
  American Defence Service Medal
  Periode:
  Koreaanse Oorlog (1950-1953)

  Met 3 bronze service stars
  Korean Service Medal (KSM)

  Bronnen

  Foto