TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wogan, Thomas Lincoln

Geboortedatum:
9 februari 1909
Overlijdensdatum:
16 maart 1951
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 3. Graf: 2438-2.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Besugo (SS-321), U.S. Navy
Toegekend op:
9 februari 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Besugo (SS-321) tijdens de eerste oorlogspatrouiille van die boot op de Pacific van 26 september tot 5 november 1944. Door zijn intelligente voorbereiding, kalme oordeel onder dreigend gevaar en opmerkelijke agressie was hij in staat waakzame en grondige verkenningen te doen. Met durf en agressieve aanvallen plaatste hij als bevelvoerend officier een treffer op een vijandelijk schip. Hij bracht ook vijandelijke schepen tot zinken en beschadigde andere tot in totaal 1.000 ton. Zijn optreden was een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Commander in Chief Pacific: Serial 01149
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Besugo (SS-321), U.S. Navy
Toegekend op:
13 juni 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de U.S.S. Besugo (SS-321) tijdens de derde oorlogspatrouiille van die boot in de Zuid-Chinese Zee van 24 december 1944 tot 15 februari 1945. Als OTC leidde hij ook een zeer geslaagde Coordinated Search en Attack Group die uit twee tot zeven duikboten bestond. De Besugo deed drie succesvolle aanvallen, bracht daarbij een destroyer en een grote tanker tot zinken en beschadigde een andere. In de nacht van 6 januari 1945 werd een tanker tot zinken gebracht en op 24 januari, toen hij fel werd aangevallen met dieptebommen beschadigde de Besugo nog een vijandelijke tanker. Tijdens de laatste aanval viel de Besugo met succes een destroyer aan terwijl zij werd achtervolgd door een andere. Zijn optreden kwam, overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Commander 7th Fleet: Serial 03522 (Ontvangen als Gold Star op het lint van de eerste medaille)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Besugo (SS-321), U.S. Navy
Toegekend op:
29 september 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de U.S.S. Besugo (SS-321) tijdens de tweede oorlogspatrouiille van die boot in de Zuid-Chinese Zee en in de Straat van Linapaca van 10 november 1944 tot 4 december 1944. Hij leidde vaardig en dapper zijn boot in een reeks aanvallen op vijandelijke scheepvaart die resulteerden in het tot zinken brengen van een waardevolle vijandelijke tanker en een grote aak van in totaal 800 ton en het beschadigen van een grote vrachtvaarder van 7.500 ton. Deze aanvallen werden gekenmerkt door ongewone vastberadenheid en agressie in die zin dat hij met zijn boot onder de neus van de vijand voer in zeer ondiepe en gevaarlijke wateren waarin de vijand geen aanvallen door onze duikboten verwachtte. Vastberaden om de vijand te vernietigen voltooide hij een aanval boven water, zelfs bij vol daglicht en goed wetend dat hij niet onder water kon. Met de vermetelheid, vaardigheid en durf van deze aanvallen verdiende hij het respect en de bewondering van al het onderzeebootpersoneel. Zijn optreden kwam overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Commander 7th Fleet: Serial 0187 (Ontvangen als tweede Gold Star op het lint van de eerste medaille)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Tarpon (SS-175), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Tarpon (SS-175) tijdens de zesde oorlogspatrouille van die boot op de Japanse Zee tussen 10 januari en 25 februari 1943. Ondanks hardnekkige vijandelijke tegenstand slaagde hij erin een vrachtvaarder en een transportschip van in totaal 21.000 ton tot zinken te brengen. Ondanks de tegenmaatregelen van vijandelijke anti-duikbooteenheden en vliegtuigen bestuurde hij zijn boot op zo’n deskundige manier dat hij zijn bemanning zonder enig letsel veilig thuisbracht. Zijn optreden kwam overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Commander in Chief Pacific: Serial 34
Navy Cross

Bronnen