TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dobie, David Theodore

Geboortedatum:
21 oktober 1912 (Tynemouth/Tyne and Wear, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
12 december 1971
Dienstnummer:
67437
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Headquarters, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
22 april 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Torch
Voordracht:
"Ter erkenning van heldhaftig en onderscheidend optreden in Noord-Afrika."
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
1st Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
31 juli 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
"Tijdens de gevechten bij Arnhem van 17 tot 25 September 1944 zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen."

Lieutenant-colonel Dobie voerde het bevel over het 1st Parachute Battalion dat op 17 september ten westen van Arnhem landde. Tijdens de tocht naar de stad kreeg het bataljon opdracht naar de grote brug over de Rijn te gaan waar het 2nd Parachute Battalion onder zware druk stond. Vanaf de avond van 17 september tot de vroege morgen van de 19de voerde Lieutenant-colonel Dobie zijn bataljon met uiterste vurigheid en dapperheid aan tegen felle tegenstand waaronder tanks. De vijand leed zware verliezen maar tegen 06:00 hours op 19 september, na voortdurende zware gevechten had deze officier nog maar 40 man onder zijn bevel. Met minachting voor de hopeloze situatie zette Lt-col Dobie door tot hij zelf gewond raakte en de rest van zijn mannen onder de voet werd gelopen. Hij werd gevangen genomen maar ontsnapte uit het hospitaal en liep 13 kilometer, door de Duitse linies naar waar hij hoopte zich bij de restanten van de divisie te voegen. Toen hij ontdekte dat onze troepen zich ten zuiden van de Rijn hadden teruggetrokken nam hij contact op met de Nederlandse Ondergrondse. Later, toen het nodig werd om meer dan 100 Air Borne troepen terug te trekken die achter de Duitse linies verbogen zaten zwom hij vrijwillig de Rijn en de Waal over om vanaf de Britse kant te ontsnappen. Hij maakte deze gevaarlijke reis met succes en was grotendeels verantwoordelijk voor de briljante ontsnapping die erop volgde. Gedurende twee dagen van intensieve gevechten en vier weken achter de Duitse linies toonde Lt-col Dobie de hoogste graad van moed, vaardigheid en leiderschap.
Koninklijk Besluit no.29
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

Bronnen