TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Silk, Edward A.

Geboortedatum:
8 juni 1916 (Johnstown/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 november 1955
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company E, 398th Infantry Regiment, 100th Infantry Division "Century", U.S. Army
Toegekend op:
1 november 1945
"1st Lt. Edward A. Silk commandeerde op 23 november 1943 het aanvalspeloton van Company E, 398 Infantry toen het achterhoede bataljon tot taak kreeg het hoge terrein te veroveren dat uitkeek over Moyenmoutier, Frankrijk, voorafgaande aan een aanval op de stad zelf. Bij het aanbreken van de dag vertrok zijn compagnie als eerste en had tegen de middag de rand van een bos bij St. Pravel bereikt waar verkenners in een dal een vijandelijke wachtpost zagen staan voor een boerderij. Eén sectie die bezig was het terrein te verkennen werd onmiddellijk door intens vuur uit de boerderij van mitrailleurs en automatische wapens vastgenageld. Vaardig zijn sectie lichte mitrailleurs opstellend, beantwoordde 1st Lt. Silk het vuur maar toen er 15 minuten waren verlopen zonder dat de tegenstand afnam, besloot hij de versterking in een één-mansaanval uit te roeien. Nadat hij 100 meter over een open veld was gerend naar de dekking van een lage stenen muur voor de boerderij, vuurde hij met zijn karabijn op de deuren en ramen, daarna sprong hij in het volle zicht van de vijand over de muur en rende 50 meter ver onder een regen van kogels naar de linkerkant van het huis waar hij een granaat door een raam smeet, daarmee schakelde hij een mitrailleur uit en dooodde de twee schutters. In een poging naar de rechterkant van het huis te gaan, trok hij het vuur aan van een tweede mitrailleur die in een houtschuur stond opgesteld. Met grote moed bestormde hij onder direct vuur deze positie en slaagde erin, het wapen uit te schakelen en de beide schutters te doden door handgranaten in de schuur te gooien. Zijn voorraad granaten was nu uitgeput maar daardoor niet afgeschrikt, sprintte hij terug naar de zijkant van de boerderij en begon stenen door een raam te gooien, de achtergebleven vijanden toeroepend zich over te geven. Twaalf Duitsers, verrast door zijn meedogenloze aanval en in de war gebracht door zijn onorthodoxe methoden, gaven zich aan de eenzame Amerikaan over. Door zijn dappere bereidheid, de volle last van de aanval op zich te nemen en de onverschrokkenheid waarmee hij zijn gevaarlijke missie uitvoerde, stelde 1st Lt. Silk zijn bataljon in staat de opmars voort te zetten en het doel te bereiken."
Medal of Honor - Army (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company E, 398th Infantry Regiment, 100th Infantry Division "Century", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Silver Star Medal (SSM)
"Voor opvallende moed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand in Goetzenbruck, Frankrijk. De dappere acties en onzelfzuchtige plichtsbetrachting van 1st Lieutenan Silk, zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid, zijn in overeenstemming met de hoogste tradities van militaire dienst en reflecteert grote eer op zichzelf, zijn eenheid en het Amerikaanse leger."

Headquarters, 100th Infantry Division, General Orders No. 202

Bronnen

  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Boston, B., History of the 398th Infantry Regiment in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1982
    - Valor Awards

Foto