TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, John Lucian

Geboortedatum:
26 december 1914 (Lexington/Oklahoma, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
9 juni 1972
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 223 (VMF-223), Marine Aircraft Group 23 (MAG-23), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
"Wegens opvallende moed en heldhaftige prestaties in luchtgevechten met meer dan buitengewone plichtsbetrachting als commanderend officier van Marine Fighting Squadron 223 tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen in het gebied rond de Solomoneilanden van augustus tot september 1942. Herhaaldelijk zijn leven riskerend in agressieve en gedurfde aanvallen, leidde Maj. Smith zijn eenheid tegen een in aantal veel sterkere vastberaden vijand en schoot zelf tussen 21 augustus en 15 september 1942 16 Japanse toestellen neer. Ondanks de beperkte gevechtservaring van veel vliegers van zijn squadron behaalden ze in deze periode het opmerkelijke aantal van 83 vernietigde vijandelijke toestellen, hetgeen voornamelijk te danken was aan de grondige training onder Maj. Smith en aan zijn onverschrokken en bezielende leiding. Zijn brutale tactieken en ontembare vechtlust en de moedige en vurige ijver van de mannen onder zijn bevel maakten niet alleen de aanvallen door de vijand ondoelmatig en kostbaar voor Japan maar droegen ook bij aan de veiligheid van onze vooruit geschoven basis. Zijn trouwe en moedige plichtsbesef versterkt de hoogste tradities van de U.S. Naval Service."
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 223 (VMF-223), Marine Aircraft Group 23 (MAG-23), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
"Voor buitengewone prestaties tijdens deelname aan een luchtvlucht als Commandantofficier en een Piloot van Marine Fighting Squadron TWO HUNDRED TWENTY-THREE (VMF-223), Marine Air Group TWENTY-THREE (MAG-23), FIRST Marine Aircraft Wing, tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen in het gebied van de Salomonseilanden tijdens de Tweede Wereldoorlog. "
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
"Voor uitzonderlijk verdienstelijk gedrag in de uitvoering van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten in het Pacific Theatre of Operations in de periode van 14 november 1944 tot 16 juni 1945."

Heroes U.S. Marine Corps, 1861 - 1955: Jane Blakeney
Legion of Merit - US Military

Bronnen

Foto