Gemmeke, Brunita Josepha "Jos"

  Geboortedatum:
  3 juni 1922 (Amsterdam, Nederland.)
  Overlijdensdatum:
  20 december 2010 (Den Haag, Nederland)
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Jos Gemmeke, later bekend onder de naam Jos Mulder-Gemmeke, werd geboren op 3 juni 1922 en nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan het verzet. Aanvankelijk werkte zij als koerier bij de verspreiding van de illegale krant "Je Maintiendrai". In de loop van de oorlog breidde zij haar werk uit als agente en verbindingsofficier. Hierbij verzorgde ze onder andere het transport van radiozenders en andere materialen vanuit Engeland naar het verzet in Nederland.

  In oktober 1944 trok zij dwars door de gevechtslinies naar Brussel met microfilms voor het Bureau Bijzondere Opdrachten in Londen. Onderweg werd zij meermalen beschoten, maar wist haar doel te bereiken. Aangekomen in Londen werd ze door de SOE (Special Operations Executive) opgeleid tot geheim agent en op 10 maart 1945 gedropt bij Nieuwkoop. Ondanks bij de landing opgelopen verwondingen voerde ze haar opdracht uit.

  Na de oorlog verbrak zij alle contacten met het verzet, om pas na ongeveer 20 jaar haar verhaal wereldkundig te maken. In 1948 huwde ze met oorlogsvlieger en MWO ontvanger Nicolaas Joop Mulder. Jos Mulder-Gemmeke werd ook voorzitter van de Vereniging van Ridders in de Militaire Willemsorde.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Agente en verbindingsofficier van het BBO.
  Eenheid:
  Lid van de topleiding van een verzetsgroep.
  Toegekend op:
  8 juli 1950
  Koninklijk Besluit No.22, dd. 8 juli 1950.
  Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

  Bronnen

  Nieuws

  29apr

  De geheime opdracht van verzetsheldin Jos Gemmeke

  Jos Gemmeke werd bekend als verzetsheldin uit de Tweede Wereldoorlog. Voor haar inzet kreeg ze†als enige vrouwelijke burger de Militaire Willemsorde - de hoogste militaire onderscheiding in Nederland.†Haar nicht, journalist Mijke van Wijk, groeide op met de indrukwekkende verhalen van haar oudtante. Ze besluit er een podcast over te maken. Maar tijdens het onderzoek blijken bepaalde elementen uit het bekende verhaal van haar tante niet te kloppen. Van Wijk gaat op zoek naar de ware gebeurtenissen en stuit op nieuwe informatie. Wat was de geheime opdracht die Jos Gemmeke voor de geheime dienst moest uitvoeren? En waarom heeft ze precies de Willemsorde gekregen?†

  Lees meer