TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Watson, George

Geboortedatum:
1915 (Birmingham/Alabama, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
8 maart 1943 (Porloch Harbor, New Guinea)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

George Watson woonde in Birmingham, Alabama. Hij volgde een opleiding aan de Colorado A&M (nu de Colorado State University), waar hij in 1942 afstudeerde.

Op 1 september 1942 ging hij in dienst en kwam terecht bij het 2nd Battalion, 29th Quartermaster Regiment. Op 8 maart 1943 was hij als passagier aan boord van het Nederlandse stoomschip USAT s'Jacob toen deze, onderweg naar Porlock Harbor, Nieuw Guinea werd geraakt door Japanse bommenbwerpers. Toen men het schip moest verlaten hielp Watson drenkelingen die niet konden zwemmen naar de reddingsboten. Uitgeput door zijn inspanningen, werd hij door het zinkende schip mee naar beneden gezogen. Zijn lichaam werd nooit gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
2nd Battalion, 29th Quartermaster Regiment, L&B, South Pacific Area (SOPAC), U.S. Army
Toegekend op:
13 januari 1997
Aanbeveling:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie op 8 maart 1943. Pvt. Watson bevond zich aan boord van een schip dat door vijandelijke bommenwerpers werd aangevallen en geraakt. Toen het schip was verlaten bleef Pvt. Watson, in plaats van zichzelf in veiligheid te brengen, in het water om enkele soldaten te helpen die niet naar de veiligheid van een vlot konden zwemmen. Deze heldhaftige actie, die hem vervolgens zijn leven kostte, had als gevolg dat enkele van zijn kameraden werden gered. Verzwakt door zijn inspanningen werd hij in de zuiging van het zinkende schip meegezogen en verdronk. Pvt. Watsonís buitengewoon moedige acties, zijn gedurfde leiderschap en zelf-opofferende loyaliteit jegens zijn naasten zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten."

Posthuum toegekend.
Aanvankelijk kreeg Watson voor deze actie als eerste Afro-Amerikaan tijdens de Tweede Wereldoorlog het Distinguished Service Cross. Deze werd in 1997 opgewaardeerd tot Medal of Honor.

Medal of Honor - Army (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
2nd Battalion, 29th Quartermaster Regiment, L&B, South Pacific Area (SOPAC), U.S. Army

Aanvankelijk ontving Watson posthuum als eerste Afro-Amerikaan tijdens de Tweede Wereldoorlog het Distinguished Service Cross. Deze werd in 1997 opgewaardeerd tot Medal of honor.

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen