TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bjorklund, Arnold L.

Geboortedatum:
14 april 1918 (Clinton/Washington, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 november 1979
Begraven op:
Wilmington National Cemetery
Vak: O. Graf: 3446.
Dienstnummer:
39375753
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Arnold Bjorklund werd op 14 april 1918 geboren. Hij ging op 20 februari 1941 te Seattle, Washington in het leger. Bjorklund verliet het leger als First Lieutenant. Hij overleed op 28 november 1979.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
142nd Infantry Regiment, 36th Infantry Division "Arrowhead", U.S. Army
Toegekend op:
6 september 1944
Aanbeveling:
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven in actie tegen de vijand bij Altavilla, Italië op 13 september 1943. Toen zijn eenheid een Duitse positie aanviel op heuvel 424, ging het eerste peloton, aangevoerd door 1st Lt. Bjorklund op de rechterflank naar voren op de helling waar het werd vastgenageld door geconcentreerd mitrailleur- en geweervuur. Hij gaf zijn mannen bevel hem dekkingsvuur te geven en met slechts drie granaten kroop hij voorwaarts naar een Duits mitrailleurnest dat op een terras langs de voorste helling lag. Hij naderde tot op een paar meter van de stelling en terwijl hij voortdurend bloot stond aan vijandelijk vuur, slingerde hij een granaat in de stelling, vernielde de mitrailleur en doodde drie Duitsers. Hij ontdekte een tweede mitrailleur, 20 meter naar rechts op een hoger terras en kroop onder zwaar vijandelijk vuur naar een punt tot op een paar meter afstand en gooide een tweede granaat in de stelling, vernietigde die en doodde nog twee Duitsers. Het 1ste peloton was toen in staat 150 meter verder op te rukken over de helling naar de top van de heuvel waar het weer gestuit werd door een vijandelijke mortier aan de andere kant van de heuvel. 1st Lt. Bjorklund vond de mortier en kroop onder weinig dekking tot op 10 meter van de positie en gooide zijn derde handgranaat, vernielde de mortier, doodde twee van de Duitsers en dwong de overblijvende drie te vluchten. Zijn acties stelden het peloton in staat zijn doel te bereiken."

G.O. No.: 73, 6 september 1944.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • - Jordan, K., Yesterday’s Heroes, Schiffer Publishing Ltd. 1996
    - Familiegegevens
    - Find a Grave
    - NARA-AAD

Foto