Post, Johannes

Geboortedatum:
4 oktober 1906 (Hollandscheveld/Hoogeveen, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 juli 1944 (Overveen, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
Vak: 26. 
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Johannes Post (bijnaam Bigshot) werd geboren op 4 oktober 1906 in de buurtschap Nieuw-Moskou bij Hollandscheveld, vlakbij het Drentse Hoogeveen. Hij was de oudste in een gezin van elf kinderen. Op 29 juli 1929 verloofde hij zich met Dina Salomons, op 26 november dat jaar traden ze in het huwelijk. De eerste oorlogsjaren, hield Johannes zich bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen, een plek zoeken voor onderduikers en sabotage. In het jaar 1943 begon Johannes zich toe te leggen op het gewapende verzet. Hij kreeg een pistool van zijn broer Marinus, eveneens een verzetsstrijder. Op woensdag 23 juni 1943 overviel Johannes met zijn verzetsgroep vier PBH's op één dag. Deze PBH’s (Plaatselijke Bureau Houders) waren de vertegenwoordigers van de Provinciale Voedselcommissarissen, die toezicht moesten houden op de voedselverstrekking en de productie ervan. Na deze overvallen, pleegde hij nog tal van andere overvallen door het hele land. Ongeveer in maart 1944 kreeg Johannes de verantwoordelijkheid voor het georganiseerde verzet in de drie noordelijke provincies, Friesland, Groningen en Drenthe. Toen een van de kopstukken van het verzet werd gearresteerd, trad Johannes begin juni 1944 toe tot de leiding van de LKP (Landelijke Knokploegen). Vlak daarna vielen twee van de vier kopstukken weg wegens arrestaties. Één moest onderduiken, en Johannes stond korte tijd alleen aan het roer van de LKP. Op 26 juni 1944 werd Johannes' beste vriend, Jan Wildschut gearresteerd. Johannes begon plannen te maken voor een overval op de zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland, het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam. Er was al eerder door een andere verzetsgroep een overval gepleegd op deze gevangenis maar deze was mislukt. Via een bewaker werd een plan gemaakt om de overval uit te voeren. In de nacht van 14 op 15 juli 1944 werd de overval uitgevoerd. De overval mislukte. De overval, een van de meest gewaagde ondernemingen van het Nederlandse Verzet was mislukt. Johannes werd gepakt en na een kort verhoor de volgende dag kort na de middag samen met dertien anderen in de duinen bij Overveen geëxecuteerd. Op 27 november 1945 werd hij herbegraven op de Erebegraafplaats te Bloemendaal. Te zijner nagedachtenis werd de landmacht kazerne in het Drentse Havelte naar hem vernoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
9 mei 1946
Verzetskruis 1940-1945 (VKN)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
15 maart 1984
Bijzonderheden:
De onderscheiding werd op 15 maart 1984 door Z.K.H. Prins Bernhard overhandigd aan de Johannes Post Kazerne.
Verzetsherdenkingskruis (VHK)

Bronnen

  • Foto 2: Jeroen Koppes
  • Foto: Johannes Post Groep
  • - Heuvel C.C. van den, Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985
    - Schulten dr. C.M., "Zeg mij aan wie ik toebehoor", Het verzetskruis 1940-1945, Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam, 1993

Foto's

Nieuws

1mei

De andere kant van verzetsheld Johannes Post

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: 2Doc: De erfenis van een verzetsheld.

Lees meer

14apr

Film over verzetsheld Johannes Post in première

In Hollandscheveld gaat op 29 april een film in première over de Drentse verzetsheld Johannes Post. De film is gemaakt door de VPRO en het verhaal wordt verteld door de kinderen van Post.

Lees meer

Achtergrondartikelen