TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chappuis, Steve Archie "Silent Steve"

Geboortedatum:
28 december 1913 (Rayne/Louisiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
19 augustus 2008
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
Commanding Officer, 502nd Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Toegekend op:
14 januari 1945
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Steve A. Chappuis (O-20899) Lieutenant Colonel, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bevelvoerend officier van het 502 Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 25 december 1944 in BelgiŽ. Tijdens het beleg van Bastogne door oppermachtige vijandelijke troepen, commandeerde Colonel Chappuis een regiment verdedigers van de 101st Airborne Division. Toen de vijand met sterke infanterie en pantsertroepen een felle aanval lanceerde in een uiterste poging de stad in te nemen, harkte Colonel Chappuis alle beschikbare koks, chauffeurs en hospikken bijeen om zijn uitgedunde, wijd verspreide troepen aan te vullen en zette zijn mannen kundig in om de aanval af te slaan. Onder zijn moedige en inspirerende leiding hielden de mannen stand, iedere poging van de vijand de linies te doorbreken afslaand. Hij stelde zich herhaaldelijk bloot aan dicht vijandelijk vuur om zijn troepen vaardig te leiden en verkende persoonlijk door de vijand bezet gebied met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid. De heldhaftige en bezielende leiding, betoond door Colonel Chappuis, zijn persoonlijke moed en superieure plichtsbetrachting weerspiegelen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 101st Airborne Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.


Hoofdkwartier 3rd US Army, G.O. No. 14, 14 januari, 1945.
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
3rd Battalion, 502nd Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Toegekend op:
14 november 1946
Heeft zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw op de volgende wijze onderscheiden: Bij de verdediging van den brug over het Wilhelmina-kanaal bij Best was het 3e Bataljon van het 502e Parachutistenregiment bijna geheel omsingeld door een zes malen sterkere vijandelijke Duitsche macht, welke ondersteund werd door lichte en middelzware artillerie en luchtafweerwapens van alle kalibers. Toen hem bevolen werd dit bataljon te ontzetten met zijn 2e bataljon, bevond hij zich op twee mijlen afstand met een groot deel der vijandelijke macht tusschen zich en het 3e bataljon. Hoewel er geen artillerie, noch pantsers beschikbaar waren om een tegenwicht te vormen tegen de vijandelijke zware wapens, bracht Colonel Chappuis zonder aarzelen zijn bataljon vooruit over het vlakke en open terrein. Hij leidde het door dichten hagel van alle mogelijke projectielen; het bataljon leed spoedig zware verliezen, niettemin trok het zonder oponthoud verder. Toen met de aanval werd voortgegaan en er een vacuŁm in de aanvalslinie was ontstaan en het aanvals-ťlan verzwakte organiseerde Colonel Chappuis een nieuwe groep van achterblijvers en voerde hen persoonlijk tegen den vijand aan, die hij terugdreef tot het omsingelde bataljon was ontzet; de vijand werd in wanorde teruggedreven naar zijn stellingen in Best. Door zijn kalm , bekwaam leiderschap onder het hevigste vuur en het voorbeeld van zijn persoonlijken moed wist hij zijn bataljon opnieuw tot den hoogsten moed en aanvalskracht op te stuwen.

K.B.no.35
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

Bronnen

  • - Rapport, L., Northwood Jr., A, Rendezvous with Destiny Ė A History of the 101st Airborne Division, The Battery Press, Nashville, USA, 2000 (reprint of the original 1948 edition not the later 1965 second edition)
    - The Dutch Medals Page
    - 101airborneww2.com
    - ww2-airborne.us

Foto